Πέθανε η γυναίκα σύμβολο των Μικρασιατών του Ρεθύμνου

Η Βασιλεία Καζαβή, η γυναίκα σύμβολο των Μικρασιατών του Ρεθύμνου έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Το φευγιό της προκάλεσε θλίψη, καθώς ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή ως τα βαθιά γεράματά της, γεμάτος σθένος και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Η Βασιλεία Καζαβή γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1925, από οικογένεια μικρασιατών. Ο πατέρας της καταγόταν από τα περίχωρα της Σμύρνης και η μητέρα της από τα Βουρλά. Έφτασαν τυχαία στο Ρέθυμνο, με το πλοίο «Πατρίς», μας διηγείται η κα Στέλλα Μιχάλα.

Η οικογένεια της – το πατρικό της ήταν Μαρίνου – ήταν ιδιαίτερα φτωχή και η ίδια τα πρώτα χρόνια της παρουσίας των προσφύγων στον τόπο μας αντιμετώπισε την σκληρότητα. Περιέγραφε πάντα τις δυσκολίες που είχε ως παιδί, από φτωχή οικογένεια, τα πρώτα χρόνια του σχολείου, όταν γινόταν στόχος των συμμαθητών της. Θυμόταν πάντα με αγάπη την δασκάλα της Λέλα Κούνουπα.

Παντρεύτηκε τον Πασχάλη Καζαβή, τζαγκάρη, και ζούσαν σε συνθήκες φτώχιας. Αναγκάστηκαν να φύγουν για κάποια χρόνια στην Αθήνα, αναζητώντας καλύτερη τύχη, όμως η Βασιλεία δεν άντεχε και επέστρεψαν. Ο σύζυγος της έφυγε μετανάστης στη Γερμανία και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Ρέθυμνο, όπου εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής.

Η Βασιλεία Καζαβή, αν και δεν γεννήθηκε στη Μικρά Ασία, έζησε με τη νοσταλγία της. Άλλωστε, γεννήθηκε τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς και οι γονείς της της μετέδωσαν την αγάπη για τη χαμένη πατρίδα. Έζησε με τον καημό της προσφυγιάς, αλλά φρόντισε να κάνει πολλά ταξίδια στην Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη με το σύλλογο Μικρασιατών, του οποίου υπήρξε πρωτοπόρα. Τραγουδούσε υπέροχα και είχε ένα απίστευτο σθένος, ακόμα και εκεί που οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές.

Η κα Μιχάλα μας περιγράφει μία ξεχωριστή στιγμή, όταν έξω από την Αγιά Σοφιά, σε ένα από τα ταξίδια του συλλόγου, η ηλικιωμένη πια Βασιλεία Καζαβή άρχισε να τραγουδάει ένα μικρασιάτικο τραγούδι. Σιγά σιγά και οι υπόλοιποι ακολούθησαν. Οι φύλακες τους κύκλωσαν, δεν την σταμάτησαν. Τους προειδοποίησαν, όμως, πως εάν το συνεχίσουν δεν θα τους επιτρέψουν να μπουν στο Σύμβολο της Ορθοδοξίας…

Η Βασιλεία Καζαβή πέρασε στην αντίπερα όχθη. Άφησε, όμως, πίσω της ένα τεράστιο έργο και μία προσφορά ανεκτίμητη για τους Μικρασιάτες του Ρεθύμνου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε.

 

 

 

 

Goodnet.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ