Παρατηρήσεις με αφορμή το κρούσμα σε γιατρό του ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με σημερινή ανακοίνωση του,  κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων στις δομές υγείας, που είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Θετικός στον SARS-CoV-2 βρέθηκε γιατρός (ΩΡΛ) του ΠΑΓΝΗ, μετά από ενδοσκόπηση που πραγματοποίησε στην στοματοφαρυγγική περιοχή πρόσφατου κρούσματος τραυματιοφορέα του νοσοκομείου. Η διενέργεια των λαρυγγοσκοπήσεων επειγόντων και ύποπτων περιστατικών σε χώρο της ΩΡΛ κλινικής (αντί για τα ΤΕΠ) αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού, αφού ο χώρος αυτός δεν είναι ο κατάλληλος. 

Ο γιατρός είχε βγει σε καραντίνα από τότε που ενημερώθηκε ότι βγήκε θετικός ο μεταφορέας και υποβλήθηκε σε τεστ έξι μέρες μετά την έκθεσή του, αφού εκδήλωσε εμπύρετο. Ωστόσο, καμία από τις επαφές του γιατρού δεν βγήκε σε καραντίνα, ενώ συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα των τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν.

Παρομοίως, πριν λίγες μέρες δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοιτήτριας ιατρικής καθώς και κανένας από τους συναδέλφους μαίας που διαγνώστηκε θετική στον SARS-CoV-2.

Έρχεται ακόμη μια φορά στην επιφάνεια πόσο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι είμαστε λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, των λιγοστών μοριακών τεστ, της υποστελέχωσης, κοκ. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε κρούσμα, ενώ όσοι υποβάλλονται σε τεστ μετά από έκθεση συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Υπουργοί, διοικήσεις αλλά (δυστυχώς) και κάποιοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες επικαλούνται διαρκώς μόνο την ατομική ευθύνη και την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων εκ μέρους των εργαζομένων και των νέων για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποσιώπηση της δικής της ευθύνης για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας, αφού οι 8 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν αξιοποιηθεί για προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, για επαρκή αύξηση των κλινών ΜΕΘ, για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κλπ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τους υγειονομικούς να μην σιωπούν μπροστά στα προβλήματα και τις ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και του πληθυσμού και να αγωνιστούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διεκδικούμε:

  • ïΝα βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων υγείας που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικοί.
  • ïΕξασφάλιση επάρκειας σε κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας
  • ïΜαζικά δωρεάν τεστ επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε δομές υγείας
  • ïΆμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό
  • ïΗ εξέταση των περιστατικών ΩΡΛ που έρχονται στο ΤΕΠ να γίνεται σε κατάλληλο χώρο ιατρείου με τον απαραίτητο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό και με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γραμματέας
Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ