Μάγειροι και Ζαχαροπλάστες ζητούν συνδρομή της πολιτείας

Από το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών & Προσωπικού Κουζίνας Ηρακλείου εκδ’οθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση της λειτουργίας των ξενοδοχείων μέχρι νεωτέρας εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο επαγγελματικός μας κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες στον χώρο της Κουζίνας αλλά και οι μαθητευόμενοι βρίσκονται μετέωροι, διότι δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα  για ζωτικά θέματα που αφορούν στην εργασιακή τους κατάσταση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιτείνεται περισσότερο, καθότι είναι άγνωστη η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2020, και έτσι έχουν δημιουργηθεί οξύτατα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με αυτές τις θέσεις εργασίας. Πολλοί από αυτούς έχουν τεθεί εκτός των ευνοϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και δεν θα λάβουν το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης των 800 ευρώ. 

Επιπλέον, ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι η πρακτική άσκηση των μαθητών  Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής, για το οποίο δεν υπάρχει ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία, ότι δηλαδή θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης και δεν θα χάσουν αυτό το τόσο απαραίτητο συμπλήρωμα στην εμπέδωση και κατοχύρωση της επαγγελματικής τους ταυτότητας.  

Ζητούμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξη όλων των πληγέντων επαγγελματιών στα ευνοϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να υπάρξουν απαντήσεις για την διασφάλιση αυτών των θέσεων εργασίας μετά την άρση των μέτρων, και για τους μαθητές να δοθεί μια αποτελεσματική λύση για την εκκρεμότητα της πρακτικής άσκησης. Η αβεβαιότητα είναι καταστρεπτική για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και μας περιθωριοποιεί κατά τρόπο αδικαιολόγητο. Υπάρχουν όμως θεμελιώδη ερωτήματα που μας απασχολούν: Οι επαγγελματίες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση θα ενταχθούν στα έκτακτα οικονομικά μέτρα; Είναι διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας μετά την κατάργηση των μέτρων; Θα δοθεί η δέουσα λύση για την πρακτική άσκηση των μαθητών; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όλα αυτά που θίξαμε παραπάνω;   

Ηράκλειο, 14 Απριλίου 2020

  Ο Γ. Γραμματέας,                                                                                       Ο Πρόεδρος,

Μωϋσάκης Νεκτάριος                                                                           Παναγιώτης Εμμ. Βρανάκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ