Κινητοποιήσεις από την Κίνηση Πολιτών Κρήτης

Σειρά κινητοποιήσεων από την Κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης έγιναν στην Κνωσό και στην πλατεία Ελευθερίας.

Για τις κινητοποιήσεις η Κίνηση εξέδωσε τις ακόλουθες ανακοινώσεις: 

 

“Εκεί που φύτρωνε φλυσκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο”

Κνωσός, Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, 8:50π.μ.

Η κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης “ΦΥΣΗτΗΡες”, που αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες και άτομα δραστηριοποιούμενα σε περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές και φυσιολατρικές συλλογικότητες, τραγούδησαμε στην Κνωσό τον “Εφιάλτη της Περσεφόνης” των Χατζηδάκι – Γκάτσου και σηκώσαμε δύο πανό για να απαιτήσουμε την ακύρωση του νόμου 4685/2020 με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας…”.

Γνωρίζοντας την αρχαιολογική σημασία της Κνωσού εισήλθαμε προσεκτικά, με περηφάνεια και σεβασμό στο χώρο και την ιστορία του, και ενεργήσαμε τη συγκεκριμένη δράση.

Κατανοούμε ότι ενδεχομένως φέραμε σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους του χώρου, όμως δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Η πράξη μας ήτανε καθαρά συμβολική. Εμπνευσμένοι/ες από τη σχέση σεβασμού των Μινωιτών με τη Φύση, αντιλαμβανόμαστε και σήμερα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.

Ο νόμος θα επιφερει στο περιβάλλον ανεπανόρθωτες ζημιές για τις επόμενες γενιές.

“Όταν η ασυδοσία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται χρέος”

ΦΥΣΗτΗΡες

 

Διαμαρτυρία μπροστά στην Περιφέρεια Κρήτης

 

Σήμερα 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η αλλοτινή γιορτή μετατράπηκε σε πανελλαδική διαμαρτυρία. Απ’ τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, ως την Κω και την Κρήτη, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες συλλογικότητες κι ανήσυχοι πολίτες, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στο δήθεν περιβαλλοντικό νόμο 4685/2020, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του.

Στο Ηράκλειο, με τρόπο διαφορετικό, βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας σ’ αυτό τον αγώνα.

Καλύψαμε συμβολικά την πρόσοψη του κτιρίου της Περιφέρειας με οικοδομικό δίχτυ, αναρτήσαμε προσωρινή πινακίδα έργου, και μετατρέψαμε έτσι το φορέα σε υποκατάστημα εταιρειών εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου!
Σεβόμενοι το κτίριο και το περιβάλλον, παίξαμε το δικό μας θεατρικό παιχνίδι!

Γίναμε φασαριόζοι επενδυτές που αγοράζουν και πουλούν με γοργούς ρυθμούς τα πάντα γύρω τους, αλλά κι εργάτες που δουλεύουν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν άμεσα το καταστροφικό έργο.

Παροτρύνοντας τον κόσμο ν’ αλληλεπιδράσει μαζί μας, εκπλαγήκαμε ευχάριστα από τις αντιδράσεις τους. Η λεηλασία της φύσης έχει ήδη ξεκινήσει κι όπως φάνηκε στην σημερινή διαμαρτυρία, οι Κρητικοί νιώθουν χρέος τους να τη σταματήσουν.

sdr

Ευχαριστούμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν ζητώντας την κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, ραντεβού στους δρόμους.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ