Η εφαρμοζόμενη πολιτική βάζει εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας

Συζήτηση για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για το δημογραφικό» διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε δικό της πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα.

Όπως τόνισε «Για το ΚΚΕ οι παράγοντες που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα, όπως οι όροι ζωής, η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η θνησιμότητα κ.ά. είναι πρωτίστως κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί. Από αυτήν την άποψη οι δημογραφικές εξελίξεις στις κοινωνίες του καπιταλισμού είναι άμεσα συνυφασμένες με τις συνθήκες αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.

Από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο διάστημα 2011 – 2017, προκύπτει ότι κάποιες μακροχρόνιες τάσεις επιταχύνουν βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η φθίνουσα πορεία της γονιμότητας, του μέσου όρου γεννήσεων ανά γυναίκα, η ανακοπή της ανοδικής τάσης του προσδόκιμου ζωής, η αυξημένη μεταναστευτική ροή».

Ο Μ. Συντυχάκης πρόσθεσε ότι «η ανησυχία που εκφράζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι υποκριτική αφού όχι μόνο δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο για ανακούφιση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας αλλά αντίθετα συνοδεύεται από μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή της, εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικών ομίλων και την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας τους. Η εφαρμογή αυτή της πολιτικής είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Στον πυρήνα της πολιτικής τους βρίσκεται η αντικατάσταση της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δημόσιες και δωρεάν καθολικές υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, προσχολικής αγωγής και στήριξης της οικογένειας με την ατομική και οικογενειακή ευθύνη για την ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών. Γι’ αυτό η μητρότητα δεν έχει κοινωνική αξία, δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, είναι κόστος, προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και περισσότερο της γυναίκας».

Έφερε ως παράδειγμα «τα δημόσια νοσοκομεία και τις κρατικές δομές για το νεογέννητο, την κοινωνικοποίηση του παιδιού, που είναι από ανύπαρκτες και διαλυμένες έως υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες. Την ίδια στιγμή, ιδιωτικές μονάδες, ΜΚΟ και ευαγή ιδρύματα αντικαθιστούν το κράτος και αναλαμβάνουν την προστασία της μητρότητας και το μεγάλωμα του παιδιού, μετατρέποντας την κρατική ευθύνη σε ατομική υπόθεση του γονιού».

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θέτει δεκάδες εμπόδια στα νέα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια όπως η υποαπασχόληση, οι μισθοί-ψίχουλα, η ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κυκλικά ωράρια, τα ωράρια-λάστιχο, η νυχτερινή εργασία, παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών με αύξηση επαγγελματικών ασθενειών, εργατικών ατυχημάτων.

Για το ΚΚΕ, τόνισε, «τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα δίνουν τη δυνατότητα να ζούμε αξιοπρεπή ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά σε αυτό, εμπόδιο είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που χτίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ διαμορφώνεται με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας ώστε η απόφαση για οικογένεια να μην εξαρτάται από οικονομικούς παράγοντες αλλά να είναι πραγματικά ελεύθερη επιλογή ενός νέου ζευγαριού, πότε και αν θα κάνει και πόσα παιδιά».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι «η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κάνει αναγκαία και ρεαλιστική τη συνολική μείωση του εργάσιμου χρόνου εξασφαλίζοντας σε όλους και όλες μόνιμη σταθερή δουλειά, με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου μέσω της αύξησης μισθών και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content