Εκπρόσωποι 15 κορυφαίων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο 

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 επίσημη αντιπροσωπεία από 15 Αμερικανικά Πανεπιστήμια επισκέφτηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου «Pharos Summit 2022», την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την οποία εκπρόσωποι 30 Αμερικανικών Πανεπιστημίων  επισκέφτηκαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια με στόχο  τη σύναψη συμφωνιών για τόνωση της διεθνούς κινητικότητας των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού και την προώθηση συνεργασιών σε επίπεδο κοινών προγραμμάτων σπουδών και έρευνας μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Την Πανεπιστημιούπολη του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο επισκέφτηκαν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων:

Carnegie Mellon University
Johns Hopkins University
Joliet Junior College
Lehigh University
Ohio Northern University
Rutgers University
Stockton University
Tufts University
University of California, Berkeley
University of Cincinnati
University of Illinois at Urbana-Champaign
University of South Alabama
University of Southern California, Viterbi School of Engineering
Wayne State University
Yale University

Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο υλοποιούνται ήδη προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και θερινών σχολείων στο πλαίσιο μνημονίων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τα Αμερικανικά Ιδρύματα: 

1. Rutgers University

2. Springfield College, Springfield MA

3. The Regents of the University of Michigan

4. University of South Alabama

5. York College of Pennsylvania

Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, επισήμανε ότι «Η ενίσχυση των δράσεων διεθνοποίησης του ΕΛΜΕΠΑ με την ανταλλαγή φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού, την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων, καθώς και την συν-διοργάνωση θερινών σχολείων στην Κρήτη αποτελεί για εμάς στρατηγικό στόχο και προτεραιότητα», ενώ ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής Χρήστος Φλώρος και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασαν τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις διεθνείς συνεργασίες του Ιδρύματος αντίστοιχα.

Την αντιπροσωπεία των Αμερικανικών Πανεπιστημίων συνόδευσαν στελέχη του ΥΠΑΙΘ και του  Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση (Institute of International Education – Ι.Ι.Ε.). Η Συμπρόεδρος του I.I.E. Sarah Ilchman, κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε για άλλη μια φορά την πρόθεση του I.I.E. να υποστηρίξει και να προωθήσει τις συμπράξεις μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προσδιορισμού συγκεκριμένων τομέων και επιστημονικών πεδίων συνεργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος των Αμερικανικών Πανεπιστημίων Dr. Richard Carter εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί από το ΕΛΜΕΠΑ και τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις θεματικές περιοχές μελλοντικών συνεργασιών και πρακτικά ζητήματα των διμερών συνεργασιών (πηγές χρηματοδότησης, καλές πρακτικές). Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Αμερικανικών Πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και σε διακεκριμένα εργαστήρια του ΕΛΜΕΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content