Δηλώσεις για την απώλεια του Δ. Κρεμαστινού

Δήλωση Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου

στην Ολομέλεια της Βουλής για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Ζήτησα το λόγο για να εκφράσω στην αίθουσα του Κοινοβουλίου την προσωπική μου θλίψη αλλά και της παράταξής μας για την απώλεια του αγαπητού φίλου και συντρόφου, του αγωνιστή της Δημοκρατίας, του φλογερού πατριώτη, Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και στην έρευνα και στην εκπαίδευση και το έργο του έχει βοηθήσει την επιστήμη, τη χώρα και όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, επισημαίνω ότι ήταν ο άνθρωπος που από τη θέση του υπουργού Υγείαςστήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λειτούργησετην αεροδιακομιδή και ενίσχυσε το ΕΚΑΒ.

Προχώρησε στην δημιουργία του ΟΚΑΝΑ καιεισήγαγε την τηλεϊατρική, που με βάση και τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες που προέκυψαν από τη κρίση, αποτελεί πραγματικά βασική ανάγκη, προκειμένου ναπροστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω ξανά να εκφράσω την θλίψη μας για την απώλεια του αγαπητού φίλου και συντρόφου, ο οποίος υπήρξε και αντιπρόεδρος της Βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και τίμησε την πολιτική και την παράταξή μας με συνέπεια και ήθος.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε με εντιμότητα την ιατρική επιστήμη και την πατρίδα. Με μια μακρά πολιτική και κοινοβουλευτική διαδρομή ξεχώρισε τόσο για το ήθος, τον ρεαλισμό και τη συνέπειά του, όσο και για τη σταθερή του θέση για μια ειλικρινή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Και προσωπικά, από εκείνα τα πρόσωπα που στους διαδρόμους της Βουλής μπορούσε κανείς να συζητά μαζί του ανοιχτά πότε για ιστορικές στιγμές από το παρελθόν και πότε για τις τρέχουσες εξελίξεις του πολιτικού βίου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Δήλωση του πρ. υπουργού Παναγ. Κουρουμπλή

 

Έφυγε από τη ζωή ένας ευγενής άνθρωπος, ένας διάφανος πολιτικός, ένας υποστηρικτής του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, ένας φίλος, με τον οποίον συνδέομαι πάρα πολλά χρόνια. Μας συνέδεε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίον υπερασπιστήκαμε αδιαπραγμάτευτα, πάντοτε. Υπήρξα συνεργάτης του Δημήτρη Κρεμαστινού ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, την περίοδο 1993-1996, μαζί με τον αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, ακόμα μία εξαιρετική προσωπικότητα.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν υπήρξε μόνο υπουργός Υγείας. Συνδέεται άμεσα με την χαρακτηρισμένη ως Άνοιξη της Πρόνοιας, την περίοδο 1993-1996. Με τη θεμελίωση και τη λειτουργία δεκάδων προνοιακών μονάδων, με πολιτικές αποδέσμευσης των αναπήρων από το περιθώριο, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, με το πρόγραμμα στήριξης της παιδικής προστασίας και με το πρόγραμμα δεκάδων καινούργιων Παιδικών Σταθμών. Και κυρίως με το νόμο που αν δεν είχε μετά ακυρωθεί, ίσως θα είχαμε προλάβει τις υπερδαπάνες στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου.

Δέκα περιφερειακά νοσοκομεία που εξασφαλίσαμε την περίοδο εκείνη, στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και ιδιαίτερα η εξασφάλιση, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των σχετικών πιστώσεων για τη θεμελίωση δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων, της Αλεξανδρούπολης και του Αττικού, υπήρξαν έργα που έφεραν την προσωπική συμβολή και του Ανδρέα και του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ένας μεγάλος επιστήμονας, που η απουσία του φτωχαίνει το χώρο της επιστήμης και ιδιαίτερα της Καρδιολογίας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι εκφραστής του Πολιτικού Πολιτισμού. Και κυρίως ένας άνθρωπος που είχε καθημερινή του έννοια τη συνεργασία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Ένας άνθρωπος που για μένα υπήρξε πάντα σύμβουλος και φίλος.

 

 

Ο Μενέλαος Μποκέας για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Το Δημήτρη Κρεμαστινό «αποχαιρέτισε» ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, έπειτα από την είδηση του θανάτου του, αναφέροντας:

«Αφιέρωσε τη ζωή του στη δημόσια υγεία. Λίγοι φεύγουν γι’αυτό το ταξίδι με τόσες αποσκευές – παρακαταθήκη για την πατρίδα. 

Το έργο του έσωσε – και σώζει μέχρι σήμερα- ζωές από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη.  Υπέρμαχος του «εμείς». Υπερασπιστής ως το τέλος της αναβάθμισης της περίθαλψης των ασθενών. 

Σε ευχαριστούμε Δημήτρη Κρεμαστινέ. Καλό σου ταξίδι…»

 

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ

 

Ο Γραμματέας και τα Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής  , εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, Συντρόφου, Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων ,  Δημήτρη ΚΡΕΜΑΤΙΣΤΙΝΟΥ. 

Ο Δημήτρης ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ , ως Γιατρός , συνέδεσε το όνομα του με την λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της Χώρας μας και με την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. , όπως με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ , την λειτουργία των αεροδιακομιδών, την λειτουργία του ΟΚΑΝΑ , την εισαγωγή της τηλεϊατρικής.  

Στάθηκε δίπλα, στο πλευρό του ιδρυτή μας, Ανδρέα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. 

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη και την παράταξη μας. 

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. 

Ο Γραμματέας Της ΠΝΕ 

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ