Δηλώσεις και ανακοινώσεις για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για την 25η Μαρτίου

 Τιμώντας την εθνική επέτειο, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρευρέθηκε στην δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο μήνυμά για την σημερινή Εορτή, ο κ. Βαρδάκης αναφέρει:

«Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων για τον ελληνισμό.

Χρωστάμε πολλά σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, ενέπνευσαν, μεγαλούργησαν, θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική δικαιοσύνη.

Έχουμε χρέος να τους τιμούμε, να θυμόμαστε, αλλά πάνω από όλα να παραδειγματιζόμαστε, ειδικά σήμερα που η χώρα μας ανεβαίνει άλλον ένα Γολγοθά.»

Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

 

 

Νίκος Ηγουμενίδης για 1821: «Όταν οι λαοί παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους μπορούν να τα καταφέρουν»

Μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

SONY DSC

«Το 1821 οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και την πολιτική τους ελευθερία. Επηρεάστηκαν από τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση, και από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Το 1821 είναι έτος ορόσημο: Επαναφέρει σήμερα συμβολικά στη μνήμη το γκρέμισμα του «παλαιού» κόσμου και την δημιουργία του νέου εθνικού κράτους, αλλά και την διαρκή πάλη των λαών για ανεξαρτησία και ελευθερία.

Η Ελληνική Επανάσταση μιλάει για τη συστράτευση όλων σε έναν κοινό και ιερό σκοπό: την προάσπιση της ελευθερίας μας, του δικαιώματός μας σε μια κοινωνία προοπτικής και ελπίδας.

Υπενθυμίζει ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους και του μέλλοντός τους, όσο αδύναμοι κι αν φαίνονται απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, έχουν το δίκιο με το μέρος τους και την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το δίκιο και ο αγώνας τους, μπορούν να τα καταφέρουν.

Μέσα στις συμπληγάδες της πανδημίας η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στέλνει το μήνυμα ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Θα  βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση.

Οι μάχες που δίνει σήμερα η Ελλάδα για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας, είναι ταυτόχρονα μάχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Είναι μάχες που μπορούν με πίστη στον δίκαιο αγώνα να κερδηθούν».

 

 

Σ.Βαρδάκης: «Καθήκον μας να διαφυλάξουμε την εθνική και ιστορική μας κληρονομιά, να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία»

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες των προγόνων μας, για την αυταπάρνηση και τη θυσία των ηρώων του 1821.

Ο ξεσηκωμός του ’21 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ούτε η μοναδική απόπειρα εξέγερσης των Ελλήνων στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Οι Έλληνες δεν αφυπνίστηκαν ξαφνικά εκείνο τον ιστορικό Μάρτη, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια συντηρούσαν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για λευτεριά.

Ήταν δεκάδες οι εξεγέρσεις που είχαν άδοξο τέλος, πνιγμένες στο αίμα από τους Τούρκους. Ποτέ, όμως, δεν παραιτήθηκαν. Για λίγο χαμήλωναν το κεφάλι, μέχρι να το σηκώσουν ξανά, περήφανα, στην επόμενη επαναστατική απόπειρα.

Διαρκής ήταν και ο αγώνας των Δασκάλων του Γένους, να βοηθήσουν τα ελληνόπουλα να κρατήσουν αναλλοίωτα τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση των Ελλήνων.  Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αναδεικνύει αυτή την άρρηκτη σύνδεση  στη συνείδηση του λαού μας.

Αν κάτι μας διδάσκει η σημερινή ημέρα, είναι ότι η πίστη στις αξίες και στα ιδανικά μας μπορεί να κινήσει βουνά. Είναι ότι η ελευθερία που απολαμβάνουμε ως δεδομένη, κληροδοτήθηκε σε μας από τις θυσίες των προγόνων μας, μετά από αιώνες αγώνων.

Έχουμε παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες των ηρώων, που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους, αλλά και τα πρώτα Συντάγματα της Επανάστασης, με τα οποία θεσμοθετείται η Ανεξιθρησκεία, η Κατάργηση της Δουλείας, η κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου και της Δημόσιας έκφρασης κάθε Έλληνα πολίτη.

Χρέος μας να μην ξεχνάμε. Καθήκον μας να διαφυλάξουμε την εθνική και ιστορική μας κληρονομιά, να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.»

Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, για την διπλή  γιορτή του Έθνους, στέλνει  μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής υπερηφάνειας.

Την 25η  Μαρτίου,  το Εθνος μας τιμά με σεβασμό και εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί στη μνήμη μας άρρηκτα με  την Εθνεγερσία του 1821, που οδήγησε στην «Ανάσταση» του Γένους μας και στην εγκαθίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Ο Διευθύνων  Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης,  τόνισε ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί την εναρκτήρια ημερομηνία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, είναι η μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης. Γιορτάζουμε πάνω απ’ όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία και  στην ανεξαρτησία. Οι ηρωικοί Πρόγονοί μας, κάτω από το ζυγό της σκληρής και πικρής σκλαβιάς, επαναστάτησαν και διεκδίκησαν την απόκτηση της ελευθερίας τους που αποτελεί, υπαρξιακή αρχή για τους Ελληνες. Το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε, αγωνίστηκε με γενναιότητα και απαράμιλλο σθένος για να δημιουργήσει ένα κράτος Δικαιοσύνης, ένα φάρο Ειρήνης και  σταθερής Δημοκρατίας .

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Φέτος εορτάζουμε την εθνική επέτειο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά με υπερηφάνεια πάντα και αποδίδοντας τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία.  Φέτος το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι περισσότερο  ισχυρό στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωϊκο αγώνα των προγόνων μας αναφέρει ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς  και στέλνει μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας. Με βάση τις αξίες του ελληνισμού ενωμένοι θα  αντιμετωπίσουμε και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας και με αισιοδοξία θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών, ώστε να πορευτούμε  σε ένα μέλλον ευημερίας.

Η Διοίκηση του ΟΛΗ  εύχεται  σε όλες και  όλους, Χρόνια Πολλά, Καλή δύναμη και  τα διαρκή διδάγματα των συνθημάτων της Επανάστασης ας αποτελούν τους οδηγούς  στους καθημερινούς πολύμορφους αγώνες μας.

ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΕ

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

«Φέτος, μπορεί να γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821, όμως ο εορτασμός είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικός παρά συμβολικός. Τα μηνύματα του εορτασμού είναι σύνθετα, ενώ οι αντιστοιχίες στο σήμερα είναι περισσότερες από αυτές που πιθανόν έχουμε φανταστεί. Και μόνο το γεγονός πως ολόκληρος ο κόσμος μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και πανδημίας αναφωνεί «Είμαστε όλοι Έλληνες» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δείχνει την παγκοσμιότητα που έχουν η ελληνική ψυχή, τα ελληνικά ιδεώδη, η ελληνική λεβεντιά.

Σήμερα, γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης, όταν ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο ήταν ένας λευκός σταυρός σε γαλάζιο φόντο. Το λάβαρο που ουσιαστικά περιέγραφε την Ελλάδα μας. Η Επανάσταση όμως είχε αρχίσει νωρίτερα. Κι έχει σημασία σήμερα να δούμε τις πολλές και διαφορετικές πτυχές της και να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του πιο απλού συνθήματος στον κόσμο: «Ελευθερία ή θάνατος». Έχει επίσης σημασία να θυμηθούμε ότι στο πρώτο επαναστατικό «προσωρινό» Σύνταγμα μας, μεταξύ άλλων διακηρύσσονταν ότι «Όλοι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό είναι Έλληνες».

Οι εποχές έχουν αλλάξει σήμερα κατά πολύ. Κάποια πράγματα όμως παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο κι είναι καλό να τα υπενθυμίζουμε στις επόμενες γενιές, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Κι αυτό γιατί η Επανάσταση του 1821 θεωρούσε αυτονόητη την συνοχή των Ελλήνων, την πίστη στην Πατρίδα και τα ιδανικά της, την ανάγκη να πράττει κανείς ελεύθερα, αλλά για το καλό της χώρας μας, της οικογένειας, των συνανθρώπων.

Η Επανάσταση του 1821 πέρα από τον μαχητικό χαρακτήρα της είχε κι έναν χαρακτήρα ουσιαστικό. Πρέσβευε την ελληνική παγκοσμιότητα, υπό την έννοια ότι η χώρα μας, η δημοκρατία μας, αλλά και τα ιδεώδη μας, οφείλουν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσα από αυτά να πορευθεί όλη η γη. Αυτόν τον πανανθρώπινο, δίκαιο και δημοκρατικό χαρακτήρα της Ελλάδας είναι που έχουμε ως χρέος να επαναφέρουμε, να αναδείξουμε, αλλά και να διατηρήσουμε σε πείσμα των πιο δύσκολων καιρών. Ας αναφωνήσουμε σήμερα ξανά «Είμαστε όλοι Έλληνες» κατανοώντας το μεγαλείο που κρύβεται πίσω από κάθε λέξη. Χρόνια πολλά!

 

 

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την 25η Μαρτίου

 

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821:

 

«25η Μαρτίου. Ημέρα τιμής και υπερηφάνειας. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής. 200 χρόνια μετά, το ζητούμενο δεν είναι να νοσταλγούμε το παρελθόν. Αλλά να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Για την επόμενη μέρα, όπου τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, θα θριαμβέψουν ξανά. Η ιστορία μας, είναι η δύναμή μας. Η αποφασιστικότητά μας, είναι το εφαλτήριο για την επόμενη μέρα. Χρόνια πολλά!».

 

 

 

Δήλωση Λογιάδη για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης

Σήμερα, τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενωμένοι, βάζοντας το καθήκον και τον φόβο πάνω από αυτούς, απελευθερώνοντας την Ελλάδα μας. Η Ελευθερία, η ανεξαρτησία, η αντίσταση και η λαϊκή κυριαρχία είναι ο μόνος δρόμος ώστε οι λαοί να ζουν μονιασμένοι, σε συνεργασία και κάτω από μια κοινή στέγη.

Υποκλίνομαι στην Ελληνική σημαία και θυμίζω ότι, η υπόδουλος για πολλούς αιώνες χώρα μας, σήκωσε το ανάστημά της, απέναντι τόσο στην μεγάλη τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και στην κραταιά Ιερά Συμμαχία – την τρόικα της τότε εποχής – κόντρα σε κάθε λογική και πραγματοποιήσαμε αυτό που λέει ο Καζαντζάκης: «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς». Αυτό ας αποτελεί φωτεινό δρόμο στις πράξεις μας, εναντίον κάθε μορφής καταπίεσης και εξαθλίωσης από κάθε Τρόικα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Έλληνες για την εθνική και θρησκευτική εορτή μας

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ