Aνακοινώσεις και δηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Για τη σημερινη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γίνονται δηλώσεις και εκδίδονται ανακοινώσεις από διαφορους φορεις. Συγκεκριμένα:

Γ. Κουράκης: Πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών

Ο  υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει με τους διαχρονικούς τους αγώνες  περισσότερα δικαιώματα και έχουν φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής την απαίτηση για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά. Αλλά, παρά τα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί η συνολική εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. 

Η πρόοδος στο τομέα της ισότητας των δύο φύλων εξακολουθεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ειδικά η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, στην οικονομία, στις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση επιβάλλεται να αλλάξει. 

Η γεφύρωση των ανισοτήτων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές με πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες από κάθε άλλη Αρχή, καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος πλήρους και ισότιμης ενσωμάτωσης των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στη δημόσια σφαίρα».

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Μετά τη μεταπολίτευση, ιδίως τη δεκαετία του ’90, έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στο οικογενειακό μας δίκαιο κυρίως, παρά ταύτα, η ισότητα των φύλων παραμένει ζητούμενο.

Την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης, υποχώρησαν de facto όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ η ενδοοικογενειακή βία, η οποία αποτελεί την πλέον ακραία εκδοχή ανισότητας, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να υποστηρίξουμε και να υπερασπισθούμε ως συντεταγμένη πολιτεία και κοινωνία, πραγματικά και ουσιαστικά, τις θεσμικές αυτές κατακτήσεις.»

O υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γιώργος Σισαμάκης

«Υποκλινόμαστε στη δύναμη της, αναγνωρίζουμε την αξία της, αγωνιζόμαστε μαζί της»

 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή, είναι απόδοση τιμής, είναι ημέρα προβληματισμού και υπενθύμισης!
Είναι Ημέρα μνήμης των θυσιών και των αγώνων του γυναικείου φύλου για το αυτονόητο, το οποίο όμως εξακολουθεί να αποτελεί για εκατομμύρια γυναίκες μακρινή ουτοπία.

Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώριση της αξίας της γυναίκας, και ως μια μικρή έκφραση συμπαράστασης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» βρέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από Νηπιαγωγείο του Δήμου, προκειμένου να προσφέρει  ένα λουλούδι και να συνομιλήσει με τις γυναίκες – μάνες που ξεκινούν ένα ακόμα αγώνα για απλά αλλά τόσο ουσιαστικά πράγματα που περιλαμβάνει η καθημερινότητά τους.

«Η γυναίκα με την πολυδιάστατη παρουσία, στην οικογένεια, στην δουλειά, στα κοινά, στην ενεργή κοινωνική ζωή, αξίζει το σεβασμό μας και οφείλουμε όχι μόνο να της συμπαρασταθούμε, αλλά να αγωνιστούμε με αυτήν και γι’ αυτήν» υπογράμμισε ο Γιώργος Σισαμάκης.

Επεσήμανε ακόμα ότι η 8η Μαρτίου, πρέπει να είναι η ημέρα «αφύπνισης» καθώς η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, δεν υφίσταται αν αναλογιστούμε πως ακόμα και στον 21ο αιώνα, ακόμα και δίπλα μας υπάρχουν κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, ηλικιωμένες, που θεωρούνται ως μη έχουσες καμία υπόσταση μέσα στην κοινωνία.

Οι “Ενεργοί Πολίτες”

Ένα όμορφο βίντεο που μας θυμίζει για ποιο λόγο καθιερώθηκε η σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ετοίμασε η Δημοτική Κίνηση “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες”.

Το βίντεο στέλνει μηνύματα για όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τους αγώνες των γυναικών αλλά και τις σημερινές διεκδικήσεις τους και την ανάγκη στήριξης τους τους.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  Η Πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης Σκεύω Μπιζιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του χαιρετίζουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ  και συμμετέχουμε σε δράσεις που αφορούν την Ισότητα των φύλων.

Καθημερινά οι γυναίκες υφίστανται τρομακτικές διακρίσεις, σε μια κοινωνία πού θέλει να λέγεται πολιτισμένη. Τα τελευταία γεγονότα βίας, έμφυλης και ενδοοικογενειακής, πού έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά  αυτούς πού ορίζουν τις τύχες μας. 

Εμείς καλούμε όλες τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: 

  1. 1)Την  συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων με επιλογή και όχι με ποσόστωση.
  2. 2)Ίση μεταχείριση  στις αμοιβές και στην επαγγελματική ανέλιξη.
  3. 3)Ίση συμμετοχή στις θέσεις εργασίας.
  4. 4)Καμία σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
  5. 5)ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
  6. 6)ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

                               Ηράκλειο 08.03.2019

    Η Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας                                                          

ΣΚΕΥΩ ΜΠΙΖΙΩΤΗ                                           ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗ                                                               

Μήνυμα της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης και Αναπληρώτριας Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Θεανώς Βρέντζου- Σκορδαλάκη για την Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η  Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος  Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη ,απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μικρούς αλλά και μεγάλους αγώνες. Αγώνες επιβίωσης μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αλλά και αγώνες ισότητας. Σήμερα τιμάμε τη γυναίκα ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο και εργαζόμενη, για την ανιδιοτελή προσφορά της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο.

Τη γυναίκα που παρά το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με πολλαπλούς ρόλους, καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε όλους ,συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην ισότητα των φύλλων οι γυναίκες  εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα στη σημερινή εποχή της οικονομικής  κρίσης και της ανεργίας η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας. Χρέος όλων  μας, να τις στηρίξουμε και  να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών.

Καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου είναι  να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό , αναγνωρίζοντας την προσφορά της.

Εκφράζω ολόψυχα τις θερμότερες ευχές μου σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!  Χρόνια πολλά στη μάνα, στην σύζυγο , στην  κόρη, στην αδελφή, στην  εργαζόμενη.

                                                           

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ