Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

Μπορεί να μην βασίζονται σε κάποια επιστημονική μέθοδο, και να μην γίνεται χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού για την πρόγνωση του καιρού, ωστόσο δεν είναι λίγες φορές που τα Μερομήνια… πέφτουν μέσα, όπως λέμε. Αρκετοί δε τα παρακολουθούν και τα.. υπολογίζουν, παρότι αμφισβητούνται έντονα από την επίσημη επιστήμη και τη μετεωρολογία.

Η μέθοδος για τα Μερομήνια είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του καιρού για 12 μέρες τον Αύγουστο. Οι καιρικές μεταβολές σε αυτό το διάστημα προβάλλονται στους αντίστοιχους 12 μήνες του χρόνου.

Δηλαδή, κάθε μία από αυτές τις μέρες του Αυγούστου, αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Έτσι, η πρώτη ημέρα μας δείχνει πώς θα κυλήσει ο πρώτος μήνας, η δεύτερη μέρα πώς θα κυλήσει ο δεύτερος μήνας κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εμπειρικού μετεωρολόγου Νίκου Βογιατζή αναμένονται ανατροπές στο σκηνικό του καιρού μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος, με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, οι νοτιάδες της συγκεκριμένης περιόδου θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό.

Ουσιαστικά, χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό το χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε και προβλέπεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στη χώρα, εκτός από την Νότια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, Τα Μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν, αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος, με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ημέρες με ήπιο καιρό, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ) τα μερομήνια κατέγραψαν ανά μήνα τα εξής για τον φετινό χειμώνα:

Παρέλαση τον Οκτώβριο με βροχές

Από 1 έως 27 Οκτωβρίου δεν υπήρξε κανένα σύννεφο στον ορίζοντα.

Με επιφύλαξη εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο καιρός δεν θα έχει σημαντικές ανατροπές και θα είναι καλός.

Από 28 έως 31 όμως του ίδιου μήνα προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι. Τα Μερομήνια δείχνουν επίσης σύννεφα και ίσως να εκδηλωθούν μπουρίνια.

Από 1 έως 5 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης και από τις 6 έως τις 10 του ίδιου μήνα.

Από 11 έως 18 Νοεμβρίου τα σύννεφα θα «χρυσαφίσουν», ενώ από 20 έως 30 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι καλός.

Με δύο «όψεις» ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος θα μπει με… “καλοσύνη”. Από 1 έως 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε καλοκαιρία. Από τις 6 Δεκεμβρίου όμως, ανήμερα του Αγίου Νικολάου έως τις 12, προβλέπεται κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, βροχές, αέρα, μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

Από 13 έως 18 Δεκεμβρίου ο καιρός βελτιώνεται, όμως το επόμενο τετραήμερο από 19 ως 23 θα χαλάσει, για να ξαναφτιάξει παραμονή Χριστουγέννων.

Έτσι από τις 24 έως τις 28 Δεκεμβρίου, προβλέπεται “καλοσύνη” στον καιρό.

 

Τι λένε τα Μερομήνια για την αρχή του 2022

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια, καθώς από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως τις 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός βελτιώνεται από τις 7 έως  τις 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από τις 13 έως τις 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

Το διάστημα από 19 έως 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει Αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του καιρικού σκηνικού από το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου έως 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια, κρύο σε όλη την Ελλάδα.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

enikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content