Συνάντηση Χ. Μαμουλάκη με Σωκρ. Φάμελλο

Συνάντηση με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, αμέσως μετά την Ημερίδα με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Αποβλήτων» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα και στην οποία παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές χρηματοδότησης διαφόρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το στάδιο ωρίμανσης διαφόρων μελετών, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου, κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το πρώτο ανάλογο πάρκο που προετοιμάζεται στην Κρήτη και το οποίο απέσπασε το Ελληνικό Βραβείο για το Περιβάλλον 2018. Πρόκειται για ένα Πάρκο που θα συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή,  οργανώνει σε ενιαία έκταση πολλές και διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, φορέων και συλλόγων, ενώ μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Στη συνάντηση, έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση από τον Χάρη Μαμουλάκη στον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο για όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί ο ΕΣΔΑΚ και ο Δήμος Ηρακλείου, όπως είναι:

Το πρόγραμμα LIFE F4F, Τροφή από Τρόφιμα που υλοποιείται ήδη και μετατρέπει τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή.

Το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ANASA, πιο γνωστό ως ο ΡΟΜΠΟΤάκης, που προβλέπει την τοποθέτηση ρομποτικών συστημάτων σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το URBAN (UIA) A2U Food, ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την κυκλική οικονομία με την αλληλεγγύη και προσφέρει μέσα από ένα πρότυπο δημοτικό, εναλλακτικό εστιατόριο, τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται στους χώρους εστίασης, σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών την έξυπνη κάρτα του δημότη, η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ και ενημερώνει για τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που έχουν αγοραστεί, αλλά και τους κομποστοποιητές γειτονιά.

Το πρόγραμμα Interreg Europe WinPol που έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό νέων πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων ώστε αυτές να ενθαρρύνουν και να προωθούν τη χρήση του ευφυούς εξοπλισμού και μέσω βελτιωμένων διαδικασιών να επιτευχθεί η προσδοκώμενη μείωση των αποβλήτων.

Το Σχέδιο για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020, που περιλαμβάνει τη στρατηγική του Δήμου για τις δράσεις ενίσχυσης της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών, καθώς και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Κύπρος ACUA το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών κομποστοποιητών, χωρίς οσμές και διαρροές, σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία λειτουργούν με ειδική κάρτα – χρήσης και ειδικές σακούλες.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content