Οινοτικά Αθήνας: Η Κρήτη εντυπωσιάζει (και πάλι)!

Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του κοινού της Αθήνας με την έκθεση Kρητικού Kρασιού ΟιΝοτικά, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Εκατοντάδες επαγγελματίες και οινόφιλοι, συναντήθηκαν με 25 οινοποιούς της Κρήτης, σε έναν διαφορετικό, σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού στον Βοτανικό. Περισσότερες από 250 ετικέτες κρασιών ήταν διαθέσιμες προς δοκιμή από τους επισκέπτες, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία, την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή του κοινού μέσα από πολλές παράλληλες δραστηριότητες, σχεδιασμένες για οινόφιλους και επαγγελματίες.

Για πρώτη φορά σε έκθεση κρασιού, οργανώθηκε εκδήλωση για τον οινοτουρισμό, με συμμετοχή σημαντικών παραγόντων του τουρισμού, της γαστρονομίας και του κρασιού, όπως ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της FedHATTA, ο Γιώργος Πίττας του Greek Gastronomy Guide, η Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, η Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόου, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operations Manager των Grecotel Hotels & Resorts και πολλοί άλλοι. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο, η μεγάλη δυναμική της Κρήτης μέσα από τον ήδη υπάρχοντα οινοτουριστικό  σχεδιασμό, οι Δρόμοι του Κρασιού της Κρήτης, οι συνέργειες με τους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας και άλλα σημαντικά θέματα.

Προσκεκλημένοι τουριστικοί πράκτορες αλλά και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοητά στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Κρήτης μέσα από έντυπο υλικό, χάρτες και video που υπήρχε στον χώρο των παράλληλων εκδηλώσεων και στο περίπτερο οινοτουρισμού,  που υποστήριξαν μέλη της ομάδας του “Rethymno – Recevin” από το «Ρέθυμνο, Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού, 2018».

Περνώντας και στη γαστρονομική Κρήτη, η συγγραφέας Νίκη Μηταρέα υποδέχτηκε τους επισκέπτες σε ένα ιδιαίτερο live cooking show «Γαμοπίλαφο, η Κρητική Απάντηση στο Ριζότο» για το περίφημο κρητικό γαμοπίλαφο σβησμένο με κρασί από την κρητική ποικιλία Βιδιανό, με την υποστήριξη του σεφ της Αθηναϊδας. Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν στο τέλος το νόστιμο πιάτο με όρεξη και ενθουσιασμό.

Στην ίδια αίθουσα λειτουργούσε Cretan Deli corner με σάντουιτς, σνακ και γλυκά με γεύση Κρήτης. Παράλληλα, στην γκουρμέ γωνιά της έκθεσης οι οινόφιλοι μπορούσαν να δοκιμάσουν επιλεγμένα αλλαντικά Κασσάκη, παξιμάδια Κρήτης ΧΙΩΤΑΚΗ, καθώς και τυριά από το Δίκτυο Κρητικού Τυριού.

Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη και οι καθιερωμένες πλέον νοητές «βόλτες» της στα αμπελοτόπια, τις κρητικές ποικιλίες και τη γνωριμία με οινοποιούς, συνοδεία οινόφιλων, έλαβαν χώρα στην έκθεση, δοκιμάζοντας θεματικά Βιδιανό, λευκές ποικιλίες της Κρήτης, Ρωμέικο, Λιάτικο, το χαρμάνι Κοτσιφάλι – Μανδηλάρι και γλυκά κρασιά της Κρήτης.

Νωρίς το απόγευμα, το περιοδικό Οινοχόος της εφημερίδας Καθημερινής και εκπρόσωποι μερικών από τα πιο αγαπημένα wine bars της Αθήνας έκαναν μία ζωηρή και ανοιχτή συζήτηση υπό την καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μερόπης Παπαδοπούλου για το κρητικό κρασί στο ποτήρι των αθηναϊκών bars. Ταυτόχρονα έγινε γευσιγνωσία τεσσάρων από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα παρουσιασμένες από τους οινοχόους και wine experts Χρύσα Γιατρά και Άρη Σκλαβενίτη. 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα διαφορετικό, διαδραστικό σεμινάριο και διασκεδαστικό παιχνίδι με θέμα «Βιδιανό – Ραντεβού στα Τυφλά», σχεδιασμένο ειδικά από τους Wine Tales, Κώστα Προβατά, DipWSET και τον δημοσιογράφο Νίκο Ιωαννίδη.

Στο χώρο λειτούργησε πωλητήριο με επιλεγμένες ετικέτες σε ειδικές τιμές, καθώς και οινικά βιβλία, ενώ στο Cabrio Cafe, το ειδικά διαμορφωμένο Cretan lounge και οι υπόλοιποι φινετσάτοι χώροι της Αθηναϊδας πρόσφεραν ευχάριστα και νόστιμα διαλείμματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον κληρώθηκαν στο κοινό, 12 φιάλες magnum που προσέφεραν οι οινοποιοί της Κρήτης.

Το επόμενο οινικό ραντεβού στην Αθήνα, είναι τον Μάρτιο του 2019 στο Οινόραμα!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content