Δίκαιες αποζημιώσεις για τον αερολιμένα Καστελίου

Στους τέσσερις κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση και βέλτιστη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας δίκαιες και αποδοτικές λύσεις, γιατί οι λαθεμένες επιλογές στρέφουν την τοπική κοινωνία εναντίον του έργου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι το Νέο Διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, όπως το  εμπνευστήκαμε και υιοθετήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της χώρας που θα εξυπηρετεί την οικονομία της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες αλλά θα αλλάξει και την φυσιογνωμία της περιοχής , το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Έτσι: α) η αντιμετώπιση των επιπτώσεων, β)τα αναγκαία έργα διασύνδεσης, γ) τα ανταποδοτικά οφέλη και δ) οι δίκαιες αποζημιώσεις αναδεικνύονται σε τέσσερις κρίσιμους παράγοντες, ώστε αυτό να κατασκευαστεί απρόσκοπτα και να λειτουργήσει με το βέλτιστο και αποδοτικότερο τρόπο.

«Με βάση τις δηλώσεις σας κύριε Υπουργέ στο Ηράκλειο της Κρήτης παραδεχθήκατε ότι οι αποζημιώσεις είναι χαμηλές. Η απάντηση της υπηρεσίας, την οποία προσυπογράφετε, για τις αποζημιώσεις είναι γκρίζα. Αναφέρεται μόνο στις αποζημιώσεις για τα υπερκείμενα των ιδιοκτησιών και αποσιωπάται η τιμή εδάφους. Έτσι έχουμε ελάχιστη τιμή εδάφους για άλλες περιοχές  που είναι από 4000 ευρώ έως 15.000 Ευρώ ενώ για το Καστέλι από 1560 Ευρώ έως 2600 Ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου και τόνισε ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για αγροτική περιοχή, με συνέπεια να μένουν στο δρόμο χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού δεν αποζημιώνονται επαρκώς.

Επιπλέον, ζήτησε την άμεση εκπόνηση ΣΧΟΑΠ (εξειδικευμένο χωροταξικό) προκειμένου να αποφευχθεί η άναρχη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένες ενέργειες για πρόοδο στις οδικές συνδέσεις Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Βιάννο και βεβαίως την οδική σύνδεση Καστέλι-Μεσαρά καθώς και ενημέρωση για το τι τελικά θα ισχύσει με τα ανταποδοτικά οφέλη.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε ολοκληρωμένη  πρόταση για δίκαιες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες και αγρότες που αναγκάζονται ουσιαστικά να αλλάξουν ζωή με προσαύξηση του ποσού αποζημίωσης για τον δικαιούχο, όπως θα αποφασιστεί από τη δικαιοσύνη, με βάση μια προοδευτική κλίμακα έως 50%,  ανάλογα με το ποσοστό της περιουσίας του που απαλλοτριώνεται. Επιπρόσθετα, πρότεινε να ονομάζεται σωστά ως νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, «Αντώνης Τρυφίτσος», που διετέλεσε αρχηγός της Ανατολικής Κρήτης.

Ο κ. Υπουργός, αναφέρθηκε, εν είδει απολογίας, σε όλα που προβλεπόταν και είχε υποχρέωση να υλοποιήσει και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου σε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

Παραδέχθηκε ότι οι αποζημιώσεις είναι χαμηλές, ρίχνοντας ευθύνες στην Δικαιοσύνη, στην οποία όμως δεν μπορεί να παρέμβει αλλά δεν δεσμεύτηκε σχετικά με τη πρόταση που κατατέθηκε για προσαύξηση του ποσού αποζημίωσης επιπλέον όσων αποφασίσει το δικαστήριο.

Σε ότι αφορά τα  έργα διασύνδεσης που απαιτούνται δεν έδωσε καμία απάντηση, αφού αναφέρθηκε μόνο στην προβλεπόμενη οδική σύνδεση Χερσόνησο-Καστέλι.

Για τα ανταποδοτικά οφέλη, που προβλέπονται σε 2% επί των κερδών, είπε ότι ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας θα έχει το 1% και οι όμοροι Δήμοι το υπόλοιπο 1%.

Τέλος, ο κ. Υπουργός μάσησε τα λόγια του τόσο για το όνομα του Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελίου όσο και για το διακριτικό του τίτλο «Αντώνης Τρυφίτσος» που προτάθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content