Σαν σήμερα η 17Ν δολοφονούσε τον Θάνο Αξαρλιάν

Πριν από 29 ακριβώς χρόνια, στα σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1992, ο Θάνος Αξαρλιάν έπεφτε νεκρός από την δολοφονική απόπειρα της 17Ν κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας Αξαρλιάν, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Θάνος Αξαρλιάν θα ήταν σήμερα 49 χρονών, αν δεν τον δολοφονούσαν οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη στις 14 Ιουλίου του 1992. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε. Η διαρκής μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον, το οποίο υπηρετεί την ελευθερία και υπηρετείται από την ενότητα.

Δυστυχώς κάποιοι, δεν διδάχθηκαν τίποτα και ακόμη και τους προηγούμενους μήνες οργάνωναν διαδηλώσεις υπέρ του εκτελεστή του 20χρονου τότε φοιτητή και τα προηγούμενα χρόνια του έδιναν άδειες για να επισκέπτεται τον τόπο του εγκλήματος. Ημέρες μνήμης σαν τη σημερινή υπογραμμίζουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της απόλυτης καταδίκης κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις χωρίς αστερίσκους και μισόλογα».

Πώς σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν

Οι τρομοκράτες, είχαν στοχεύσει με ρουκέτα το αυτοκίνητο του τότε υπουργού Οικονομικών στη συμβολή των οδών Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας. Η θωράκιση του υπουργικού αυτοκινήτου είχε σώσει τον Γ. Παλαιοκρασσά.


Το αυτοκίνητο Παλαιοκρασσά μετά την ρουκέτα που δέχθηκε από την 17Ν 

Ωστόσο ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν, δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Ενώ περπατούσε αμέριμνα στην Καραγιώργη Σερβίας δέχτηκε τα θραύσματα της ρουκέτας και σωριάστηκε νεκρός σε μια λίμνη αίματος.

Περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, ωστόσο ο 20χρονος έχει ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.\

Κουφοντίνας: Ηταν «παράπλευρη απώλεια»

Λίγη ώρα αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της «17 Νοέμβρη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Αξαρλιάν, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια». Ηταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.

Η βόλτα του Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας το 2019

Μάλιστα, το 2019, ο «φαρμακοχέρης» της 17Ν, σε μία από τις άδειες που είχε πάρει από τη φυλακή, είχε περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας, περνώντας από αρκετές κεντρικές οδούς όπως η Βουκουρεστίου, η πλατεία Συντάγματος και η Σόλωνος με χαλαρή διάθεση. Εκεί που πριν χρόνια είχε δολοφονήσει (σε κοντινά σημεία) ο ίδιος με το ιστορικό 45αρι της 17Ν τον Παύλο Μπακογιάννη, τον Θάνο Αξαρλιάν και τον Μιχάλη Βρανόπουλο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για το οποίο τελικά δέχθηκε ποινή 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ