23 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Ηταν πριν από 23 χρόνια, στις 23 Ιουνίου του 1996, όταν η Ελλάδα αποχαιρετούσε έναν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες, της σύγχρονης ιστορίας της, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σαν σήμερα, πίσω στο 1996, ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, ύστερα από ένα οξύ ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη, «σφραγίζοντας» οριστικά ένα από τα μεγαλύτερα, πολιτικά κεφάλαια της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Δυναμική προσωπικότητα, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1981 και το 1989 και το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθ’ ομολογίαν υποστηρικτών και αντιπάλων του, σημάδεψε με τη δράση του την πορεία της Ελλάδας από την πτώση της χούντας μέχρι και τα νεότερα χρόνια.


Η επιστροφή στην Ελλάδα το 1974

Το όνομά του συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη με τον όρο «Αλλαγή», αλλά και με το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία» που περιελάμβανε η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια οπαδούς στις ομιλίες του, ενώ απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση διεθνών ηγετών.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ

Με τις τολμηρές πολιτικές του επιλογές, κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ιστορική σελίδα, δημιουργώντας τη «μεσαία τάξη», χτίζοντας κράτος πρόνοιας και καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά περίοδο του πολιτικού διχασμού που μάστιζε τη χώρα από τον εμφύλιο.


Λαοθάλασσα σε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου

Η μακρά του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, βέβαια, σημαδεύτηκε και από κατηγορίες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο βρέθηκε και ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και κατηγορίες για λαϊκισμό και αθέτηση υποσχέσεων.

Εκτός από πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης με τη κοινωνική ζωή του, ενώ η σχέση και ο γάμος του με τη Δήμητρα Λιάνη βρέθηκαν, ουκ ολίγες φορές, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ