Ο Γ. Μαρκογιαννάκης για τον ΕΝΦΙΑ στο Γάζι

Ο πρώην Δήμαρχος Γαζίου κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης μας έστειλε για δημοσίευση την ακόλουθη επιστολή που τιτλοφορεί “Ένα επίκαιρο“έγκλημα διαρκείας”στο Μαλεβίζι”:

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή,έτσι και φέτος μας ήρθε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσά που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τον ΕΝΦΙΑ και σε 21 ακόμη φόρους και τέλη, είναι ένα ποσοστό αντίστοιχο με τη συνολική Αντικειμενική Αξία των ακινήτων μας.

Εδώ στο Μαλεβίζι έχει συντελεστεί ένα “έγκλημα διαρκείας” το οποίο  έχει ως βάση την αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων μας,που έγινε με τη συμμετοχή  και με ευθύνη του  Δημάρχου κ.Μαμουλάκη.

Ας δούμε το ιστορικό του θέματος και τις επιπτώσεις  του στα οικονομικά μας :

Οι  Αντικειμενικές Αξίες των ακινήτων για το νέο Δήμο Μαλεβιζίου καθορίστηκαν με βάση το ΦΕΚ Β’ 2038/29.12.2010 και κοινοποιήθηκαν στη νέα Δημοτική Αρχή,τον Ιανουάριο του 2011.

Με βάση την απόφαση αυτή τετραπλασιάστηκε-περίπου-η Αντικειμενική Αξία των ακινήτων στο Μαλεβίζι,σε αντίθεση με άλλους Δήμους του Νομού,που παρέμειναν ως είχαν.

Οι χαμηλές τιμές που είχαμε μέχρι  το 2010 οφειλόταν στο γεγονός ότι με αποφάσεις του Δ/Σ Γαζίου συγκροτούσαμε Διαπαραταξιακή επιτροπή (με πρόεδρο εμένα ως  Δήμαρχο και μέλη τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ.Βιστάκη Μιχ και Κληρονόμο Εμμ. αλλά και με την οικονομολόγο του Δήμου) και με αγώνες αλλά και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Εφορεία ,“κρατούσαμε χαμηλά” για ευνόητους λόγους και επί 12 χρόνια,τις Αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο Δήμο Γαζίου.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αγνόησαν προκλητικά τις ΑΜΕΣΕΣ και αγωνιώδεις εκκλήσεις μου-και σύσσωμης της Αντιπολίτευσης στη συνέχεια-ώστε να πάρουμε απόφαση του Δ/Σ για να κάνουμε προσφυγή όπως είχαμε δικαίωμα στο Συμβούλιο Της Επικρατείας  (Σ.Τ.Ε ) προκειμένου να ακυρωθεί η παράνομη αυτή απόφαση.

Αντί αυτού,πανηγύριζαν και χαρακτήριζαν “γενναία” την απόφασή τους να αποδεχτούν τη σχετική αύξηση,λέγοντας ότι η περιουσία των Δημοτών “παίρνει την αξία που της αναλογεί”. 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Σ.Τ.Ε έκανε δεκτή σχετική προσφυγή που  είχε  κατατεθεί-αργότερα-από τους Δήμους Φιλοθέης,Ψυχικού,Νέου Βουτσά και Δελφών, ακυρώνοντας“τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών”στους Δήμους αυτούς.

Όμως εκτός από την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ-ΤΑΠ κλπ το κόστος της αύξησης της Αντικειμενικής αξίας των ακινήτων,το γνώρισαν και όσοι έκαμαν “τακτοποίηση αυθαιρέτου” ή κάποια δικαιοπραξία επί των ακινήτων τους.

Όμως το “έλα να δεις” θα γίνει μετά την πράξη εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων,που θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν την “εισφορά σε χρήμα” και δεν θα τους φτάνει η σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους…

Για να διαπιστώσει κάποιος Δημότης μας την οικονομική επιβάρυνση που του έχει επιβληθεί,δεν έχει παρά να συγκρίνει τα  στοιχεία από τους λογαριασμούς της  ΔΕΗ (χρεώσεις Δήμου) και από  τα εκκαθαριστικά των φορολογικών του δηλώσεων ,που έχει πριν και μετά από το  2010.

Παράδειγμα :

Το 2009 ένας Δημότης στο Γάζι με περιουσία αξίας 187.272€ πλήρωσε Ε.Τ.ΑΚ 214,38€.

    1. Μετά το 2011 η ίδια περιουσία εκτοξεύθηκε στα  605.115,95€ και πλήρωσε Φ.Α.Π. 930,70€.

Με το πού  έγιναν δηλαδή Δημοτική Αρχή,μας έκαναν φορολογικά “πλουσιότερους”…

Επίσης : 

Η αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων έδωσε την αφορμή στη Δημοτική Αρχή να επιβάλει στους Δημότες,νέες αυξημένες χρεώσεις-και βεβαιώσεις οφειλών-μέσω του ΤΑΠ.

Καταθέτω απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εισήγησης του αρμόδιου Αντιδημάρχου,στο Δ/Σ Μαλεβιζίου της 2.11.2012.

Σελίδα 11: …“Τα αποτελέσματα τώρα που βγάζουμε, αυτά που σας διάβασα. Το 2010 εισπράχθηκαν για το ΤΑΠ 51.000€. Το 2011 εισπράξαμε 177.000€. Για το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 408.000€, εκ των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάμε στα 450.000€. Για το 2013 προβλέπεται ότι το ΤΑΠ θα φτάσει στα 750.000€. Αυτό όσον αφορά το ΤΑΠ”…

Δηλαδή με λίγα λόγια,για την φόρο επιδρομή στην τσέπη μας από το 2011 και μετά,δεν φταίει μόνο η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αν μπορούσαμε να υπολογίσουμε όλα τα ποσά που πληρώσαμε λόγω της αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων στο Δήμο μας μετά το 2011,θα βλέπαμε ότι  δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν και φεύγουν-κάθε χρόνο-από τις τσέπες μας.

    1. Ανυπολόγιστα είναι και τα ποσά από τα επιδόματα που χάνουν χιλιάδες Δημότες μας λόγω της παράνομης αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων τους.

Συμπέρασμα :

    1. Ο Δήμαρχος δεν είχε το “πολιτικό θάρρος” να συγκρουστεί με τα αδηφάγα Δημόσια και ιδιωτικά συμφέροντα και άφησε ανυπεράσπιστους τους Δημότες μας,με αποτέλεσμα να υποστούμε μια τεράστια και μόνιμη οικονομική αφαίμαξη,η οποία οφείλετε στην αδικαιολόγητα  υπέρογκη και παράνομη αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων μας.

Επίλογος :

    1. Η ατολμία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να καταθέσουν προσφυγή στο ΣΤΕ -ως όφειλαν- ώστε να ακυρωθεί η Υπουργική απόφαση για την αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων  στο Δήμο Μαλεβιζίου είναι ένα “έγκλημα διαρκείας”…

Και μια ερώτηση :

Ο κ.Μαμουλάκης θα βρει το “πολιτικό θάρρος”-έστω και τώρα-ενόψει των Δημοτικών εκλογών να ζητήσει συγνώμη από τους Δημότες Μαλεβιζίου για την ευθύνη που του αναλογεί από τη συμμετοχή του στο “έγκλημα διαρκείας” που επιβλήθηκε στο Μαλεβίζι ;

Γάζι 6-9-2018

Γιώργος Μαρκογιαννάκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content