Β.Ο.Α.Κ.= Βρώμικος Οδικός Άξονας Κρήτης

Από την καλή μας φίλη κ. Βαγγελιώ Ανυφαντάκη – Μαργιολάκη, πήραμε και ευχαρίστως δημοσιεύουμε, την ακόλουθη επιστολή:
Αγαπητή “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”.
Πολλά λέγονται για τον περίφημο ΒΟΑΚ, αλλά ένα είναι σίγουρο εκεί, η ΒΡΩΜΙΑ!
Όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, εάν βέβαια δεν έχει επιλεκτική όραση, καθώς κινείται στην διαδρομή αυτή, λαμπερά αντικείμενα κοσμούν τα πλάγια του δρόμου.
Δυστυχώς όμως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός… Στην περίπτωσή μας, είναι ο ρύπος ο πλαστικός, σε όλη του την γκάμα!!!
Πως άραγε έχει προκύψει αυτή η ξεχωριστή “διακόσμηση” στην χλωρίδα του τόπου; Αρχίσανε τα φυτά μας να παράγουν νέους καρπούς; ‘Η μήπως τα φυντάνια μας, οι νέοι του τόπου μας, πετάνε ότι άχρηστο, από το παράθυρο του αστραφτερού τους οχήματος;
Εμείς οι πιο παλιοί θυμόμαστε επί Χούντας, πόσο αυστηρά ήταν τα πρόστιμα για όποιον πετούσε από τα αυτοκίνητό του γόπες κλπ. Τώρα, με τόσο τουρισμό, ποια είναι η πολιτική μας στο θέμα της καθαριότητας;
Για παράδειγμα, υπάρχουν νέες πολυτελείς τουριστικές μονάδες στην περιοχή Χερσονήσου και η γκρίζα  πύλη υποδοχής είναι σκέτη χωματερή (όπως δείχνουν οι φωτογραφίες), αλλά και τα κλαδιά των δέντρων εμποδίζουν την ορατότητα σε πολλά σημεία.
Που είναι οι καλλιτέχνες, που οι μερακληδες και οι νοικοκυρηδες;
Ασυμβιβαστα και ακατανοητα πράγματα. Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητος για τους εμπλεκομενους με τον  τουρισμό αλλά και για τους ντόπιους.
Τι μπορεί να γίνει;
Κατά πόσο  έχει νόημα να επιχειρηθεί μια απομάκρυνση των σκουπιδιών,  σε τόσο μεγάλη έκταση, χειρωνακτικά; Εκτός εάν υπάρχει κάποια τεράστια μηχανική σκούπα να τα ρουφάει.
Αλλά ποιος εγγυάται ότι την άλλη μέρα δεν θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο;
ΛΥΣΗ πρέπει να δοθεί ….και μάλλον εστιαζεται στην Παιδεία και στην Τιμωρία. Αν σε όλα τα σχολεία γινότανε μάθημα για τα σκουπίδια, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ας ετοιμαστουν λοιπόν για την νέα σχολική χρονιά, από την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Έχουμε ένα καλό παράδειγμα από το Μετρό της Αθήνας που λάμπει, ας το ακολουθήσουμε  Οποιος συλλαμβανεται να πετάει σκουπίδια,  αντί να πληρώνει μόνο  πρόστιμο, να κάνει αγγαρεία, αναλαμβανοντας αυτοπροσώπως να γεμίζει σακούλες. Ισως ο φόβος να φυλάει τα έρημα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Β.Μ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content