Όλα τα σφάλματα των δασικών χαρτών θα διορθωθούν – Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι και η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Επίκειται νομοθετική ρύθμιση

Με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στους πολίτες, η ανάρτηση των Δασικών χαρτών, σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει οριζόντιες λύσεις σε χιλιάδες ιδιοκτησίες.

Τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα, αποδεικνύει και η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αναληφθούν μέτρα που θα επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και που οδηγούν σε ταλαιπωρία τους πολίτες.

Οι τελευταίοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ευρήματα των δασικών χαρτών σε όλη την χώρα, αφού οι αναρτήσεις των χαρτών φέρνουν στην επιφάνεια τους χειρότερους φόβους τους. 

Πάνω από το 50% και πολλές φορές ακόμη και το 70% των εκτάσεων σε διάφορες νησιωτικές περιοχές εμφανίζονται δασικές, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Την σοβαρότητα του θέματος έχουν αναδείξει με διαδοχικές επιστολές τους τις τελευταίες εβδομάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος χιλιάδες ιδιοκτησίες να εγκλωβιστούν στον κυκεώνα των αντιρρήσεων ή ακόμη και να χρειαστεί η προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Για το σκοπό αυτό, η πολιτική ηγεσία είχε ανακοινώσει προ διμήνου την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με σκοπό να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και να αναζητηθούν λύσεις με τους δασωμένους αγρούς, με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζήτημα των χορτολιβαδικών. 

Όμως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σκόνταψαν μέχρι σήμερα στις αποφάσεις του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει από πέρσι δασολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ανάρτηση των αναθεωρημένων Δασικών Χαρτών και εκκρεμεί η σχετική απόφαση.

Το ΥΠΕΝ κατακλύζεται το τελευταίο διάστημα από τα παράπονα πολιτών και επαγγελματικών ενώσεων, με την πολιτική ηγεσία να βρίσκεται αντιμέτωπη και με τους βουλευτές των νομών, στους οποίους καταφεύγει ο κόσμος για να αναζητήσει λύσεις.

Πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε επαφές με βουλευτές Κρήτης και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας, οι οποίοι έχουν επαναστατήσει για το «πρασίνισμα» του νησιού τους.

Ο κ. Σκρέκας, έχει δεσμευτεί ότι το ΥΠΕΝ θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

«Όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content