Υποχρεωτικά ατομικά τεστ για το άνοιγμα σχολείων και αγοράς

Υποχρεωτικό θα είναι για τους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό και δικαστήρια, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, το εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Η δωρεάν διάθεση των οικιακών ατομικών τεστ, για τη διενέργεια του self testing, θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου και για διάστημα δύο μηνών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθειά του, να δίνεται κατά προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών.

Σημειώνεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα με δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή, ενώ η δήλωσή του θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα οικιακά ατομικά τεστ ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι το μέτρο σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς είναι αυτό που θα επιτρέψει την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας, κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

«Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη», υπογράμμισε o υφυπουγός και πρόσθεσε ότι για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφορμα στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Επεσήμανε δε ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η επιτροπή θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του εμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα των σχολείων.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ