Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το «αντικαπνιστικό νομοσχέδιο»

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Ο κ. Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει και υπερψηφίζει τις διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη κύρωσης ενός πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο έναντι των κλειστών δημόσιων χώρων και των καταστημάτων, αλλά και έναντι της καπνοβιομηχανίας, «η οποία συχνά προβαίνει σε μη σύννομες δράσεις προβολής και διαφήμισης, ιδιαίτερα νέων καπνικών προϊόντων».

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε  ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους. Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε κάθε ευθύνη επιβολής του νόμου στην Ελληνική Αστυνομία και προσέθεσε πως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ως προς τις συνθήκες, τους όρους και την επαρκή της στελέχωση για την ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Πουλάς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι από την  κυβέρνηση, συνειδητά επικεντρώνουν στις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, όμως, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και πλήθος μέτρων που ενισχύουν τους φαρμακοβιομήχανους.

Για τις «αντικαπνιστικές» διατάξεις ο Γ. Λαμπρούλης είπε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο. Δηλαδή, και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διακοπή του τσιγάρου στη βάση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» και σε μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του υπουργού περί ενίσχυσης του ρόλου της πρόληψης και της αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας των πολιτών, απέχει σημαντικά από μία ουσιαστική και καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας, είπε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση. Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και θα έπρεπε να εφαρμοστεί επιτέλους και να απαγορευτεί το κάπνισμα, το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες διωγμού, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιδιοκτητών διαφόρων επιχειρήσεων.

Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, αναφερόμενη στις ρυθμίσειςγια τον ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στα εργασιακά ζητήματα, όπως στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαχείριση των πόρων, τη δυνατότητα μείωσης δαπανών – και προσέθεσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κ. Απατζίδη είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.

 

ΑΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content