Βρέθηκαν τα τάματα της Παναγίας Πορταϊτισσας – Συνελήφθη ο Ρουμάνος ιερόσυλος
Αίσιο ήταν το τέλος στην υπόθεση ληστείας των ταμάτων από την ιερή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο Αγιον Ορος, καθώς βρέθηκαν, ενώ συνελήφθη και ο ιερόσυλος που είναι Ρουμάνος.

Συγκεκριμένα, τα τάματα εντοπίστηκαν σε ένα σακίδιο το οποίο πέταξε ο ληστής και έχουν ήδη επιστραφεί στο μοναστήρι.

Μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ο Ρουμάνος που τα είχε κλέψει τάματα από την ιερή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Ι. Μονή Ιβήρων.

Πρόκειται για έναν Ρουμανο, ο οποίος είχε εντοπιστεί και συνελήφθη σε έναν γκρεμισμένο πύργο έξω από την Μονή Ζωγράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Μονή βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Μονή Ιβήρων, όπου και διέπραξε την ιεροσυλία.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί σήμανε συναγερμός στο Αγιο Ορος όταν ανακαλύφθηκε ότι άγνωστος είχε αρπάξει τα τάματα από την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από τη Μονή Ιβήρων στο Άγιον Όρος.

Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, κ. Κώστας Δήμτσας, μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ περιγράφοντας το δυσάρεστο περιστατικό στο ΄΄ Περιβόλι της Παναγιάς ΄΄ : «Γύρω στις 3 τα ξημερώματα μπήκε ο μοναχός να ανάψει το καντήλι της Παναγίας για την Ακολουθία του Ορθρου και διαπίστωσε ότι έλειπαν τα τάματα από την Εικόνα της Παναγίας Πορταίτισσας  κι η εικόνα της Παναγίας δεν ήταν στο προσκυνητάρι αλλά σε στασίδι »

Ο κ. Δήμτσας πρόσθεσε ΄΄Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα και κατά τις έρευνες βρέθηκε ως εκ θαύματος αποτύπωμα πατημασιάς του δράστη όπου έγινε αντιληπτό ακόμη και το νούμερο του παπουτσιού του, η σύλληψή του εκτιμώ ότι είναι θέμα ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης κινήθηκε και προς το κελλί του π. Βασίλειου Γοντικάκη.

Πρόκειται για την ιερή εικόνα που είναι αμύθητης αξίας και θεωρείται το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν».

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στη Μονή των Ιβήρων είναι μία από τις πιο θαυματουργές εικόνες και τα τάματα που γίνονται για χάρη της σε καθημερινή βάση από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά.

Οπως αναφέρει και το vimaorthodoxias η εικόνα Πορταΐτισσα βρίσκεται στην Ιερά Μονή των Ιβήρων και είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος της είναι 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα και τα λοιπά.

 

Πηγή: iefimerida.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ