Βορίδης: Για τους παιδοβιαστές να εξεταστεί ο χημικός ευνουχισμός υπό προϋποθέσεις


Για τις υποθέσεις που αφορούν βιασμούς ανηλίκων και έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που είπε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια», ενώ σημείωσε ότι ο χημικός ευνουχισμός «πρέπει να εξεταστεί».

Σε σχέση με την υφ’ όρον απόλυση, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αυτό το οποίο πρέπει να προβληματίσει από εδώ και πέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ορισμένες περιπτώσεις είτε ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων είτε εγκληματικών προσωπικοτήτων. «Έχουμε έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Έχει νόημα ο κατά συρροήν δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες θα τον βγάλουμε από τη φυλακή;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Βορίδης: Οι παιδόφιλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι που δεν αναμορφώνονται

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αδικήματα παιδοφιλίας, ο κ. Βορίδης τόνισε πως οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι που, εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται». Έτσι, ο υπουργός εξέφρασε τη γνώμη ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών όπου είτε λόγω προσωπικότητας είτε λόγω του ειδεχθούς της πράξεως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα». «Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους» πρόσθεσε.

Βορίδης: Σωστές οι ποινές που υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα για αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Σημείωσε, πάντως, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υφ’ όρον απόλυση προσέθεσε προϋποθέσεις, στοιχεία που αφορούν στην επικινδυνότητα του δράστη, το κατά πόσον έχει αναμορφωθεί, στοιχεία της προσωπικότητάς του, τον κίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. «Άρα, το βλέπει και από αυτή τη σκοπιά το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο που κρίνει αυτή την απόλυση, που είναι πολύ σημαντικό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι ποινές που προβλέπονται ειδικά για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια -αλλά και σε μια σειρά αδικημάτων-, με τις αναθεωρήσεις που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση γενικότερα στον Ποινικό Κώδικα, είναι οι σωστές.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια»

Σε σχέση με την ισόβια κάθειρξη, που στον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας είναι μια πλασματική έννοια, ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε αν αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει και η γνώμη του ήταν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια». «Αν έχεις έναν τρομοκράτη ο οποίος έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και ουδέποτε έχει μεταμεληθεί, αυτός γιατί δεν πρέπει να εκτίσει ισόβια, να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή;» προσέθεσε ο υπουργός.

Στο ερώτημα εάν η άποψή του για τη μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε: «Η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή, και καθώς ανοίγει στον δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει σκέψεις και στο υπουργείο Δικαιοσύνης προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί».

Σε σχέση με τους παιδοβιαστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή τιμωρούνται με ισόβια, ο κ. Βορίδης εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη πως τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια.

«Ο χημικός ευνουχισμός είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί»

Σε σχέση με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Όπως είπε, αυτό εφαρμόζεται σε άλλες χώρες ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο προκειμένου να βγει από τη φυλακή χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

«Δηλαδή να του πεις ότι “για να σε βγάλω από τη φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου» ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

 

 

iefimerida.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content