Βόμβα έτοιμη να σκάσει η εστίαση – Μεγάλη αγωνία από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή οδεύει ο τομέας της εστίασης στη χώρα μας και αν επιβεβαιωθεί στα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου, τότε θα μιλάμε για έκρηξη… μεγατόνων.

Ούτως ή άλλως η κατάσταση στην εστίαση έμοιαζε αδιέξοδη μέχρι σήμερα, καθώς η πτώση του τζίρου αγγίζει το 60% και ξεπερνά ακόμα και το 90% σε ορισμένους κλάδους (π.χ. νυχτερινά κέντρα, κλαμπ, catering). Μιλάμε για ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που αριθμεί 45.000 καταστήματα, με 25.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα λουκέτα που έχουν ήδη μπει είναι πολλά και το διαπιστώνει αυτό κανείς εύκολα, με μια βόλτα σε όλες τις γειτονιές. Το θέμα είναι βέβαια, πως αυτά τα λουκέτα σε λίγο θα αυξηθούν κατακόρυφα, εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά, που δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση στον ορίζοντα.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), Γιώργος Καββαθάς, είχε πει ότι είναι καλύτερα να πάμε σε lockdown, παρά σε νέο περιορισμό ωραρίου και να κλείνει η εστίαση από τις 21:00, ή τις 22:00, ενδεικτικό της απελπισίας που επικρατεί στον κλάδο.

Φυσικό επακόλουθο αυτών των δεδομένων, είναι οι απολύσεις, τις οποίες κανείς δεν θέλει, αλλά δυστυχώς, υπό τα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί και να αποφύγει, όπως λένε οι επιχειρηματίες.

Το 2020 θα είναι ζημιογόνο και για τη μαζική εστίαση, όπως μεγάλες αλυσίδες καφέ και φαστ φουντ, μιας και ήδη καταγράφονται απώλειες της τάξης του 40% και το κακό είναι, πως ούτε το 2021 φαίνεται… φως στο τούνελ, για έναν κλάδο που συνεισφέρει περί τα 2,5 δισ ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) έχει ήδη ζητήσει μέτρα στήριξης, όπως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα έτος (τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά) στον χαμηλό συντελεστή 6%, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει και η ανάλογη μείωση στις τιμές του καταναλωτή, πρακτική που δεν είναι κάτι το εξωφρενικό, μιας και ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Επίσης, ένα μέτρο που ζητούν όλοι οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, είναι αυτό της μείωσης των ενοικίων της επαγγελματικής στέγης κατά 40%, τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς.

Από τις αρχές του Οκτώβρη ισχύει η προαιρετική μείωση των ενοικίων και μόνο κατόπιν συμφωνίας ενοικιαστή και ιδιοκτήτη και για να επιδοτηθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 30%.

Ωστόσο, αυτό το μέτρο όχι μόνο δεν προχωρά, αλλά βρίσκει και πεισματική αντίσταση από τους ιδιοκτήτες για μείωση στα ενοίκια, με κάποιους (που δεν είναι λίγοι) να ζητούν ακόμα και αύξηση των ενοικίων! Θύμα αυτής της άρνησης των ιδιοκτητών, ήταν και οι φούρνοι Βενέτη στην Αθήνα. Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να κρατήσει ζωντανό ολόκληρο το δίκτυο, τουλάχιστον πέντε καταστήματα εντός Αττικής βάζουν λουκέτο. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλα.

Την ίδια στιγμή, ένα εμβληματικό σημείο της Αθήνας, σήμερα ρίχνει την αυλαία του. Η ιστορική Αίγλη του Ζαππείου σταματάει τη λειτουργία της (αφήνοντας οφειλές σε ενοίκια περίπου 350.000 ευρώ και συνολικές ζημιές 31εκ. ευρώ).

 

 

 

Newsbreak

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content