Β. Κικίλιας: Προς χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca και στους άνω των 65

Βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

Είπε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, οι εμβολιασμοί θα υπερβούν το ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανέλθουν σε 1,7 εκατομμύρια.

Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά ομαλά, ενώ τόνισε ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων.
 

Εκτίναξη του ιικού φορτίου σε περιοχές της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, ο Βόλος και το Ηράκλειο «δείχνουν» τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως προκύπτει την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σταθερά υψηλό.

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ