Τσάκισε την Ελλάδα η πανδημία – Αυτοκτονίες, συμπλοκές, επιθέσεις και εγκλεισμοί
Στον σοκαριστικό αριθμό των 9.970 έφθασαν οι εγκλεισμοί από την ΕΛ.ΑΣ. ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα σε θεραπευτήρια στο 11μηνο του 2021, από τους οποίους περίπου οι 4.500 συνελήφθησαν γιατί προέβαλαν αντίσταση ή προκάλεσαν επεισόδια στη διάρκεια της διαδικασίας να κλειστούν στα νοσηλευτήρια.

Ακόμα, το 2021 παρουσιάζεται αύξηση κατά 19% στις απόπειρες αυτοκτονιών και κατά 7% στις σωματικές βλάβες από συμπλοκές στους δρόμους, από επιθέσεις συμμοριών κ.λπ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Και όλα αυτά προστίθενται στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά 48% αυτή τη χρονιά.

Επακόλουθα της καραντίνας

Αυτά είναι ορισμένα από τα δραματικά επακόλουθα – τα οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – της καραντίνας και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα αλλά και από τη γενική αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω της πανδημίας.

Έτσι λοιπόν παρατηρούνται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς αύξηση και επιδείνωση των ψυχικών νοσημάτων, διαρκείς εγκλεισμοί σε θεραπευτήρια, συμπτώματα αναχωρητισμού με αύξηση των αποπειρών αυτοχειριών αλλά και η εκτόνωση με αύξηση των βιαιοτήτων στο σπίτι, στον δρόμο, παντού.

Κάτι που οδηγεί κατά συνέπεια και στην αύξηση εντός του 2021 των δολοφονιών, και κυρίως των γυναικοκτονιών, οι οποίες έφτασαν τις 18, σε ένα πρωτοφανές ρεκόρ, αφού το μέγιστο που είχε καταγραφεί ορισμένες χρονιές ήταν οι 13 δολοφονικές επιθέσεις με θύματα τις άτυχες συζύγους ή συντρόφους σε ένα δωδεκάμηνο.

Εξαρση των εγκλημάτων πάθους

Με τις υποθέσεις των Γλυκών Νερών, της Δάφνης, της Λακωνίας, της Θεσσαλονίκης, της Φολεγάνδρου, της Λάρισας, του Ηρακλείου με δράστες μαινόμενους συζύγους να συγκλονίζουν ολόκληρο το 2021 την κοινή γνώμη. Με συνολικά τον αριθμό των δολοφονιών να αυξάνεται αυτή τη χρονιά κατά 6%-7%, αφού πέρα από την έξαρση των εγκλημάτων πάθους και «αποσυμπίεσης» μετά την καραντίνα έχει αυξηθεί ραγδαία και η δράση του περιορισμένου – αρκετό χρονικό διάστημα λόγω lockdown – οργανωμένου εγκλήματος.

 

Πηγή: tovima.gr

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content