Το παραμελημένο βυζαντινό κάστρο του Τεμένους πρέπει να σωθεί και να αξιοποιηθεί!

Mια πολύ ωραία ανάρτηση, που συνοδεύεται από πολύ καλές φωτογραφίες,  έκαναν οι φίλοι μας από τον Προφήτη Ηλία, για το βυζαντινό κάστρο του Τεμένους, εκφράζοντας το δικαιολογημένο παράπονο για το γεγονός ότι το μοναδικό ιστορικό αυτό μνημείο παραμένει μέχρι σήμερα απροστάτευτο, αναξιοποίητο και εκτός σχεδιασμών του Δήμου Ηρακλείου. (Ευχαριστούμε το φίλο κ. Λάμπρο Περβολαράκη που μας την κοινοποίησε).

Συγκεκριμένα, στο σχετικό κείμενο διαβάζουμε:

Στο βυζαντινό κάστρο του Τεμένους σήμερα. Μόλις 16 χλμ. νότια από το Ηράκλειο ένα μνημείο που σηματοδοτεί το τέλος της αραβοκρατίας και την ανάκτηση της Κρήτης από το Βυζάντιο, όπως και την παρουσία του Νικηφόρου Φωκά.

Η σπουδαία αυτή καστροπολιτεία παραμένει άγνωστη στους περισσότερους ξεχασμένη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στέκει πλουμισμένη από τα πρώτα ανοιξιάτικα ξόμπλια. Μνημειώδεις οχυρώσεις με τείχη και πύργους με ύψος 9 μέτρα τριπλή (!) σειρά οχύρωσης… δεν διαθέτει ούτε μονοπάτι ούτε μία σήμανση…

Τί κι αν τον χώρο επισκέπτονται μελετητές της βυζαντινής ιστορίας τί κι αν αποτέλεσε την αφετηρία του 1ου Κρητολογικού Συνεδριου το 1961 τί κι αν υπήρξε η βυζαντινή πρωτεύουσα της Κρήτης για κάποια χρόνια τί κι αν είναι ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά οχυρά της ανατολικής Μεσογείου…. δεν περιλαμβάνεται καν στα προγράμματα και στον σχεδιασμό του δήμου Ηρακλείου.

Μια ισχυρή καστροπολιτεία με οχυρή ακρόπολη, μνημειώδεις κατασκευές οχύρωσης, δεκάδες δεξαμενές (κινστέρνες), 5 εκκλησίες… παραμένει άγνωστη για το Ηράκλειο.

Ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι σημερινοι υποψήφιοι Δήμαρχοι, κι ας δεσμευθούν από τώρα πως θα κάνουν αυτα που πρέπει για το συγκεκριμένο μνημείο!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ