Τατόι: Μεταφέρονται προληπτικά αντικείμενα από τα πρώην Ανάκτορα λόγω της πυρκαγιάς

Σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου προχωρά η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη καθώς μία από τις εστίες της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει από το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά όρια του κτήματος και μία πιθανή αλλαγή της φοράς των ανέμων, κατά την διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσε να απειλήσει την Ανακτορική Ενότητα όπου βρίσκονται όλα τα κτίρια αλλά και ότι φιλοξενείται μέσα σε αυτά.

Tatoi_amaxes
Οι βασιλικές άμαξες που βρέθηκαν, συντηρήθηκαν και φυλάσσονται στο Τατόι


Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται και φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους του κτήματος περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα μεταξύ των οποίων συλλεκτικά αυτοκίνητα, βασιλικές άμαξες, πανάκριβα έργα τέχνης, έπιπλα – αντίκες και πολλά ακόμη πολύτιμα είδη. Μια εσπευσμένη επιχείρηση μεταφοράς τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς πρέπει αρχικά να γίνει η επιλογή με βάση την αξία τους κι έπειτα να μεταφρεθούν, με πολύ προσοχή, προκειμένου να μην υποστούν ζημιές.

Όπως δήλωσε  o Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, η φορά του ανέμου έσπρωξε, το μεσημέρι, τη φωτιά προς την Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον κεντρικό ανακτορικό πυρήνα. «Αν ο άνεμος ήταν νοτιο – ανατολικός, θα βλέπαμε το Τατόι να καίγεται, μαζί με όλους τους ακίνητους θησαυρούς του χωρίς να μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα» εξήγησε ο κ. Κουτσαβλής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «είναι απολύτως απαραίτητο να συνταχθεί ένα οργανωμένο, επιχειρησιακό σχέδιο απομάκρυνσης των κινητών μνημείων του κτήματος (άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα κ.α) προκειμένου θα θωρακιστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων».

Τatoi_cars
Τα συλλεκτικά, πολυτελή αυτοκίνητα


Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσαβλής είναι να αλλάξει η φορά του ανέμου κατά την διάρκεια της νύχτας και να φθάσει η φωτιά σε κάποια από τις εισόδους του κτήματος οπότε η κατάσταση θα καταστεί πλέον μη ελεγχόμενη.

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υπουργό Λίνα Μενδώνη να έχει επιστρέψει εσπευσμένα από την περιοδεία της στις Κυκλάδες και να βρίσκεται καθ΄οδόν προς το Τατόϊ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του περιφρουρούν τα κινητά μνημεία να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Tatoi_-_Mendoni_-_Xardalias
Ο Νίκος Χαρδαλιάς με την Λίνα Μενδώνη κατά την επίβλεψή τους στα προληπτικά έργα καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου στο Τατόι


Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως πριν από ενάμιση περίπου μήνα, εξάλλου, ξεκίνησε μία μεγάλη επιχείρηση έργων καθαρισμού στους χώρους του ανακτορικού τμήματος του κτήματος, κατά την διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες ξερών κλαδιών και εύφλεκτων υλών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βόμβες σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Τα προληπτικά αυτά έργα πυροπροστασίας στο Τατόι πραγματοποιήθηκαν υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Δρυάδες για την αντιπυρική θωράκιση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας στην Αττική. 

 

 

 

protothema.gr 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content