Συζητείται το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκπτώσεων

Από το… 2018 ξεκίνησαν τις προσφορές και τις εκπτώσεις αρκετά εμπορικά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν επισήμως τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019. Σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση, δεν ήταν λίγοι οι λιανέμποροι που προχώρησαν στη διενέργεια προσφορών, ακόμη και έως 70%, τις ημέρες των εορτών. Το φαινόμενο αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για αλλαγή της περιόδου διενέργειας των χειμερινών εκπτώσεων, έτσι ώστε αυτές να ξεκινούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως συμβαίνει και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συζήτηση, όμως, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει κάπου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013 οι τακτικές εκπτώσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο. Συγκεκριμένα, οι χειμερινές τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου και οι θερινές τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου. Αυτό που ωστόσο παρατηρείται κατά τις χειμερινές εκπτώσεις και ειδικά στα τελευταία χρόνια λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος είναι είτε οι καταναλωτές να κάνουν λιγοστές αγορές κατά την περίοδο των εορτών αναμένοντας τις εκπτώσεις, είτε, έχοντας δαπανήσει σε δώρα αρκετά χρήματα κατά την περίοδο των εορτών, να μην ξοδεύουν πολλά κατά τις εκπτώσεις. Αντιστοίχως, η έναρξη των θερινών εκπτώσεων στα μέσα Ιουλίου θεωρείται από αρκετούς λιανέμπορους λανθασμένη, καθώς εκτιμούν ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να ψωνίζουν περισσότερα όταν ξεκινά το καλοκαίρι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν την επομένη των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου, και διαρκούν έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου και ολοκληρώνονται στα μέσα Ιουλίου. Στις 26 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εκπτώσεις και στην Πορτογαλία και διαρκούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στο Βέλγιο ξεκινούν στις 2 Ιανουαρίου και διαρκούν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Στην Ισπανία οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν γενικά στις 7 Ιανουαρίου, αν και η έναρξη και η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου οι εκπτώσεις διαρκούν περί τους δύο μήνες, ενώ υπάρχουν χώρες, όπου η διενέργεια των εκπτώσεων δεν ρυθμίζεται κεντρικά από το κράτος, αλλά μπορούν ελεύθερα οι λιανέμποροι να πραγματοποιούν εκπτώσεις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο.

 

Kαθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ