Στρατηγός Φλώρος: Πρακτικές λύσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα στο πλαίσιο των Νέων Δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας, η οποία θα φιλοξενεί τον “Στόλο της Μεσογείου”.

Το ΓΕΕΘΑ είχε παλαιότερα αποφασίσει την μεταστάθμευση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική και την Σαλαμίνα. Αυτό είχε ως στόχο τα στρατεύματα που προορίζονται να εκτελέσουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις, να βρίσκονται δίπλα στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού που θα τους μεταφέρουν, δηλαδή τα αποβατικά της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων.

Η μετακίνηση κρινόταν απαραίτητη κυρίως για την μείωση των χρόνων που απαιτούν οι πλόες των αργοκίνητων αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας μέχρι τους λιμένες επιβιβάσεως των πεζοναυτών, ώστε εν συνεχεία να ταξιδεύσουν μέχρι τον προορισμό – στόχο.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έφερε στο τραπέζι μια άλλη αντίληψη. Η ιδέα στηρίζεται τον ελλιμενισμό αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου, δίπλα δηλαδή στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, όπου εδρεύει η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τα δύο εκ των τριών ταγμάτων της, 505 και 521 Τάγματα Πεζοναυτών.

Το ΓΕΕΘΑ διέταξε το ΓΕΝ να προβεί στην εκπόνηση μελέτης για τις αναγκαίες εργασίες επεκτάσεως του λιμένος Βόλου, με σκοπό την δημιουργία υποδομών για μόνιμο ελλιμενισμό 3 αρματαγωγών κλάσεως ΣΑΜΟΣ.

Με τα συγκεκριμένα πλοία, είναι εφικτή η μεταφορά ενός πλήρους Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος προς το Ανατολικό Αιγαίο και σε πολύ μικρότερους χρόνους εν σχέσει με τα υφιστάμενα σχέδια που προϋποθέτουν πολλές ώρες πριν τον απόπλου των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Η νέα κατάσταση, θα επιφέρει και οικονομίες σε καύσιμα, καθώς τα μονίμως ευρισκόμενα αρματαγωγά στον Βόλο, δεν θα ταξιδεύουν από την Σαλαμίνα μέχρι εκεί για την πραγματοποίηση των τακτικών ασκήσεων που προβλέπει ο εξαμηνιαίος κύκλος του προγράμματος εκπαιδεύσεως των πεζοναυτών.

Έρχεται και η Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα των ΕΔ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Στο σχέδιο της Νέας Δομής των Ενόπλων δυνάμεων, προβλέπεται η ίδρυση Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΑΕΕ).

Πρόκειται για νέα μονάδα, που θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μαζί με την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕΠ) θα αποτελέσουν την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων.

 

 

 

 

Πενταπόσταγμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ