Στο σφυρί 207 ξενοδοχεία – Πολλά από αυτά στην Κρήτη – Ποιοι τα αγοράζουν


Αλλάζει «χέρια» η βαριά βιομηχανία της χώρας με 207 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να διατίθενται προς πώληση τις τελευταίες 30 ημέρες μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων.

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός καταγράφει επίπεδα ρεκόρ, ο αριθμός των προς πώληση τουριστικών ακινήτων αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

«Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερες οικογενειακές μονάδες, αλλά «δύσκολα» θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα. Η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates.

Μεγάλη διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία 10 έως 30 δωματίων

Σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου, μεγάλη διαθεσιμότητα καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εν γένει τη ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τις αναρτημένες αγγελίες ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση τη φετινή χρονιά, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται μικρότερη διαθεσιμότητα μονάδων σε χειμερινούς προορισμούς, όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και σε χωρία του Πηλίου όπως η Πορταριά και η Ζαγόρα.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα θετικό δεδομένο που ενδεχόμενα να οφείλεται στην έντονη κινητικότητα και στις υψηλές πληρότητες που έδωσαν ανάσα ρευστότητας μέσω των τριημέρων του 2021 από τον Οκτώβριο έως και τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022. Μη ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων χειμερινούς προορισμούς είχαν να δουλέψουν από τα Χριστούγεννα του 2019, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το τεράστιο πλήγμα που είχαν δεχθεί», λέει ο κ. Μπάκας.

 

Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων

Προ ημέρων, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δημοσίευσε ότι αναμένεται να δεχθεί δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία. Προσφορές κυρίως από ξένα funds, tour operators, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο ξενοδοχείων που βγαίνει προς πώληση και καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

«Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών – οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, καθώς και τις οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία είτε λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα», προσθέτει ο πρόεδρος του E= Real – Estates.

Τα νέα funds που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες». Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄ αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

 

Γιατί επιλέγουν τα «ροζ» δάνεια

Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.

Όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, ο λόγος που επιλέγουν «ροζ» δάνεια είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το συγκεκριμένο δάνειο με τις εξασφαλίσεις που το διέπουν, καθώς και την μελλοντική ανάπτυξης της επιχείρησης ή και την μελλοντική αύξηση των αξιών των asset που διαθέτει. Παράλληλα, ένας βασικός παράγοντας είναι ότι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος, αφορούν επιχειρήσεις – στεγαστικά δάνεια που «έσκασαν» εν μέσω μνημονιακών χρόνων, επιχειρήσεις ή και στεγαστικά δάνεια ακινήτων που σε μεγάλο ποσοστό ήταν υπερκοστολογημένα και παράλληλα υπερδανειοδοτημένα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα ιδιωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις που είναι «ροζ», είναι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση.

 

Η απειλή του πλειστηριασμού – Μερικά από τα ξενοδοχεία που «χτύπησε» το ηλεκτρονικό «σφυρί»

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτύπησε» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Ξενοδοχειακές μονάδες που σε μεγάλο μέρος τους, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, λειτουργούσαν σε εμβληματικά κτίρια της εκάστοτε περιοχής.

Μερικά από αυτά:

Tο πέντε αστέρων boutique ξενοδοχείο Three Shades Mykonos, πολυτελής τουριστική μονάδα, η οποία αποτελείται από 25 δωμάτια 50 κλινών και βρίσκεται στη νότια πλευρά της χώρας της Μυκόνου.
To ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Margo Luxury Suites, το οποίο βρίσκεται στην παραλία Μαυροβουνίου στο Γύθειο της Λακωνίας.
To δύο αστέρων ξενοδοχείο Andromeda Corfu, το οποίο διαθέτει 27 διαμερίσματα (19 δίκλινα διαμερίσματα, 8 μεζονέτες) και 35 δωμάτια (62 κλινών) και βρίσκεται στην κοινότητα Περουλάδων στον δήμο βόρειας Κέρκυρας
To ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Lambi Resort (66 δωματίων και 132 κλινών) στη περιοχή Λάμπη στην Κώ, καθώς και για το Ammos Resort στη θέση Άγιος Ιωάννης.
Τις επόμενες μέρες ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να «χτυπήσει» για το 5άστερο «Kandia’s Castle Resort & Thalasso» στο Ναύπλιο, το Selyria Resort στη Ζάκυνθο στη θέση Τσιλιβί δυναμικότητας 80 δωματίων, καθώς και το Alianthos beach στη Κρήτη στο οικισμό Πλακιά του Ρεθύμνου.

 

iefimerida.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content