Στεγαστικά δάνεια έως 150.000 ευρώ σε νέους 25-39 ετών- Για ποιους θα είναι άτοκα – Τα 6+1 μέτρα που θα ισχύσουν
Για τον τρόπο που θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και ιδιαίτερα σε ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σπίτι μου” εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη περιλαμβάνει η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης που παρουσιάζεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

2.Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Το πρόγραμμα αφορά σε νέους και ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια 25- 39 ετών. Πρόκειται για δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τον λόγο που δεν συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερα ακίνητα, “πρόκειται για κοινωνικό πρόγραμμα και είπαμε να έχουμε ως έτος κατασκευής έως το 2007 γιατί μπορεί να αγοραστεί φθηνότερα το συγκεκριμένο ακίνητα, ενώ μας ενδιαφέρει και η ανανέωση του στοκ των κατοικιών”

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ. Τα 375 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη ΔΥΠΑ και τα 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα 375 εκατ. ευρώ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο αντί του 4% σήμερα, θα είναι 1%. Δηλ. θα πρόκειται για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά.

Εκτιμάται ότι για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, η δόση του δανείου θα είναι 275 ευρώ 285 ευρώ

Τα δάνεια θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Το κατώτατο όριο είναι οι 10.000 ευρώ και το ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή ακόμη κι αν αποκτήσει κάποιος τρία παιδιά αφού έχει πάρει το δάνειο.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2023.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content