Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με ομιλίες Μητσοτάκη και αρχηγών

Η πλέον κρίσιμη ημέρα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια έφτασε.

Το τελευταίο διάστημα συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής όλα τα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου που εισάγει αλλαγές στις πανελλαδικές και τη λειτουργία των ΑΕΙ καθώς και τη σύσταση ενός ειδικού αστυνομικού σώματος που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εισαγωγή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση, ύστερα από μια μέρα έντονων διαβουλεύσεων και ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που είχε επεισόδια και προσαγωγές.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τα πανεπιστήμια

Η αρχή του «πολέμου» έγινε με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Alpha υπεραμύνθηκε των κινητοποιήσεων των φοιτητών, σε μια δύσκολη συγκυρία σε ό,τι αφορά την πανδημία. Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς αν δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι κορωνοϊό σε μια τέτοια συγκέντρωση, είπε «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Στη δήλωση αυτή αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε «χθες κάνατε μια πρωτοφανή δήλωση. “Βεβαίως δέχομαι το ρίσκο”. Δέχεστε εσείς το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος; Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή. […] Το πρωί διαδηλώνετε και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις, το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε, εγκαλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «γκεμπελίστικη απόπειρα εσκεμμένης αλλαγής των λέξεων της συνέντευξής μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος “δέχεστε το ρίσκο” και απάντησα “βεβαίως και το δέχομαι γι’αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη”».

Χρυσοχοΐδης: Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι

Την αναγκαιότητα ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «το “δεν πάει άλλο”, το “ως εδώ”, “κάντε κάτι” ακούστηκε δυνατά και καθαρά ως αίτημα της κοινωνίας. […] Η απάντησή μας είναι το σχέδιο αυτό! Με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε ό,τι πρέπει, γιατί έτσι πρέπει, και τελικώς θα γίνει. Είναι ευθύνη της πολιτείας να μην αφήσει να ταλανίζουν τη χώρα προβλήματα του ’80. Είναι ευφημισμός των ιδρυμάτων να μιλούν για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ελέγχουν τη διακίνηση αυτή».

Ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιο είναι το δικαίωμα που παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές, όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης. «Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται και άλλοι θωπεύουν», σημείωσε με νόημα και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει αρμοδιότητα φύλαξης των πανεπιστημίων σε εταιρείες. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας των ιδρυμάτων. Είναι αναγκαία η αστυνομία; Σήμερα, μόνον η αστυνομία μπορεί»

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ