Προσδιορίζεται επ’ ακριβώς το ενεργειακό έλλειμμα της Κρήτης – ΟΧΙ στις εμβαλωματικές “λύσεις”

Τον αποκλεισμό εμβαλωματικών λύσεων για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης από την αρχή του επόμενου καλοκαιριού και έως τουλάχιστον την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος, δείχνει η μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΡΑΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα ισχύος που υπολόγισε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα φτάσει τα 100 – 120 MW από την έναρξη της επόμενης θερινής περιόδου, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί με μέτρα της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα, ο παραπάνω υπολογισμός έγινε στο πλαίσιο του σεναρίου της μελέτης όπου λαμβάνεται υπόψη ότι όλες οι τοπικές πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, παρόλο που τότε λήγει το καθεστώς παρέκκλισης από την Οδηγία 2010/75/ ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών.

Επομένως, ακόμη κι αν και από τις αρχές της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο στη συγκεκριμένη Οδηγία καθώς η πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ προσφέρει κάλυψη έναντι της εθνικής νομοθεσίας, μόνον με έγκαιρες αποφάσεις θα μπορεί να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μπλακάουτ στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως η μελέτη ανατέθηκε στο ΕΜΠ από τη ΡΑΕ, με σκοπό την ενδελεχή αποτύπωση του προβλήματος, ώστε να δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Το έλλειμμα στο νησί θα είναι μεγαλύτερο το επόμενο καλοκαίρι, με δεδομένο ότι αργότερα εντός του 2020 αναμένεται να αμβλυνθεί η κατάσταση με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος, χάρις στην οποία το 34-40% των τοπικών φορτίων θα καλύπτονται πλέον από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Πλήρης επάρκεια μόνο με τη μεγάλη διασύνδεση

Ωστόσο, πηγές που εμπλέκονται στη διασφάλιση της τροφοδοσίας της Κρήτης εκτιμούν πως οι επιπλέον μονάδες θα πρέπει να παραμείνουν μέχρι το 2022 και την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική, η οποία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την επάρκεια τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικός λόγος είναι η ανάγκη ύπαρξης εφεδρείας, στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη στη «μικρή διασύνδεση».

Επίσης, με την παραμονή των μονάδων, θα δοθεί η δυνατότητα έστω και μερικής συμμόρφωσης στην κοινοτική Οδηγία, με τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων.

Το πόρισμα της μελέτης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με παλιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων κύκλων της ΡΑΕ, οι οποίοι εκτιμούσαν το έλλειμμα στα 100 -150 MW.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της μελέτης του ΕΜΠ ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αρχή να αρχίσει να προετοιμάζει τον διαγωνισμό για την προσωρινή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, με πρωταρχικό κριτήριο την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού.

Άλλες παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη θα είναι το κόστος κάθε προτεινόμενης λύσης, καθώς και η περιβαλλοντική της ωφέλεια.

Όπως είναι γνωστό, οι τεχνολογίες που έχουν προταθεί ξεκινούν από πλωτές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες LNG και φθάνουν μέχρι την προσθήκη αεριοστροβίλων.

Πάντως, η επάρκεια του νησιού είναι διασφαλισμένη για το φετινό καλοκαίρι, με μεταφορά από τη ΔΕΗ στο νησί 18 ιδιόκτητων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 22,66 MW, αλλά και την ενοικίαση επιπλέον ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών συνολικής ισχύος 70 MW.

 

www.worldenergynews.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content