Πονοκέφαλο προκαλεί στην Αθήνα η “οδύσσεια” του ιρανικού τάνκερ – Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να έρθει στην Ελλάδα

Διπλωματικό πυρετό μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας προκαλεί η πληροφορία ότι στις 25 Αυγούστου το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya, θα καταπλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης,  αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Διευκρινίζεται ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση και ότι η είδηση που μεταδίδεται αφορά τις πληροφορίες από τις επαφές μεταξύ αξιωματούχων στο παρασκήνιο, ενόψει του πιθανού κατάπλου του ιρανικού τάνκερ στις μεσσηνιακές ακτές.

Δηλώσεις του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη

«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Ιωάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Grace 1 είχε ακινητοποιηθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη και συνεχίσει την πορεία του, με διαφορετικό όνομα. Οι αρχές του Γιβραλτάρ (που θεωρείται βρετανικό έδαφος) δεν έκαναν δεκτά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Ουάσιγκτον για δέσμευση και έκδοση του ιρανικού τάνκερ, καθώς δεν μπορούσαν να «πατήσουν» πάνω σε κάποιον νόμο.

Πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται» καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, ενώ επισημαίνουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σκηνικό, ωστόσο, αλλάζει, καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να επιμένουν στην ακινητοποίηση με κάθε μέσο του ιρανικού τάνκερ, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πλοίο σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και πως κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, προκειμένου να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τον ιρανικό στρατό που έχει στρατοπεδεύσει σε συριακό έδαφος.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις θελήσουν να ανακόψουν την πορεία του πλοίου.

Στον καμβά της διπλωματικής -προς το παρόν- αντιπαράθεσης, φέρεται να μπαίνει για τα καλά και η Ελλάδα, λόγω της πορείας που φέρεται να έχει διαγράψει το Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya, προς τις ακτές της Μεσσηνίας.

Πομπέο: Λυπηρό ότι το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του δεξαμενόπλοιου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content