Πολύ καλά εξελίχθηκε ο Σεπτέμβριος για τον Τουρισμό – Αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι

Αυξημένη δυναμική διατηρεί ο τουριστικός Σεπτέμβριος, ανοίγοντας τον δρόμο και για τον τουρισμό του Οκτωβρίου, κάτι που όπως τονίζουν οι παράγοντες του τουρισμού δημιουργεί αισιοδοξία, όχι όμως τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος σε πληρότητες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η φετινή χρονιά, η δεύτερη της πανδημίας, κινείται ανοδικά στον κλάδο του τουρισμού με τους παράγοντες να έχουν επισημάνει από νωρίς πως “βαρόμετρο” για την φετινή τουριστική περίοδο θα είναι οι αντίστοιχοι μήνες του 2019 βάσει του οποίου τέθηκαν και οι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτό ο Ιούλιος άγγιξε το 70% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, ο Αύγουστος το 82% και οι προσδοκίες ήταν και ο Σεπτέμβριος να κινηθεί στο 80% κάτι που δεν διαφαίνεται εφικτό για την ώρα.

Κ. Μπαντουβάς: Πήγε πολύ καλά ο Σεπτέμβριος

Ερωτηθείς σήμερα από τη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ” για την πορεία του τρέχοντος μηνός, ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του Τουρισμού και πρώην Βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς μας είπε ότι ο Σεπτέμβριος πήγε πάρα πολύ καλά και πολλά ξενοδοχεία είναι ακόμα γεμάτα, με πληρότητες που φθάνουν το 95%.

Ο κ. Μπαντουβάς μας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει θετικά και τον Οκτώβριο, ώστε να επιτευχθούν οι πιο αισιόδοξοι από τους στόχους που τέθηκαν.

Ικανοποίηση και στο Ρέθυμνο

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κρητική Επιθεώρηση” ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου παρουσίασε όπως είχαν εκτιμήσει οι παράγοντες του κλάδου αύξηση στην τουριστική κίνηση και στο Ρέθυμνο με τα ινία να διατηρούν ξανά οι Γερμανοί τουρίστες, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι. Επιπλέον η αγορά της Αγγλίας άνοιξε από τον Αύγουστο, ωστόσο πλέον στον απόηχο της τουριστικής περιόδου είναι μικρή η δυναμική που παρουσιάζει η τουριστική αγορά συνεπώς θα διατηρήσει για φέτος χαμηλή δυναμική στην συνολική τουριστική κίνηση. Παράλληλα, φέτος χαμηλή είναι η δυναμική για την τουριστική αγορά της Σκανδιναβίας.

Οι ηλικιακές ομάδες που κατά κύριο λόγο επιλέγουν τον προορισμό της Κρήτης για τις διακοπές τους αυτή την περίοδο είναι επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας. Η πανδημία παραμένει ωστόσο μια σημαντική παράμετρος και όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης: “Ευθεία και ανάλογη θα είναι εξέλιξη της τουριστικής περιόδου τόσο φέτος όσο και του χρόνου με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι πολλά τα ζητήματα που υπάρχουν όπως η συμπλήρωση των εγγράφων για τα ταξίδια που απασχολεί ιδιαίτερα τις ηλικιακές ομάδες των επισκεπτών που έχουμε αυτή την περίοδο, που είναι μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στοίχημα παραμένει το να υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών που θα κρατήσει την πανδημία ελεγχόμενη”.

Σε επίπεδο εσόδων στάση αναμονής διατηρούν οι παράγοντες του κλάδου, με τον στόχο των 12 δις σε έσοδα από τον τουρισμό να θεωρείται δύσκολος, ωστόσο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η παράταση της τουριστικής περιόδου προκειμένου τα έσοδα να κυμανθούν στο 50% των εσόδων του 2019. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να επιτυγχάνεται αφού με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το διάστημα 6 με 12 Σεπτεμβρίου, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία άγγιξε το 63,7% και στο σύνολο των ξενοδοχείων το 61%. Ο μέσος αριθμός κρατήσεων ανά μονάδα είναι 18, ενώ η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 91 ευρώ. Σε επίπεδο πληροτήτων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ποσοστά είναι στα ίδια επίπεδα με τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου. Την ίδια ώρα, σε πολύ καλά επίπεδα κινείται και ο όγκος των προγραμματισμένων θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Τα δεδομένα του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ δείχνουν πως την εβδομάδα από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες 619 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό και στη εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου άλλες 553 χιλιάδες θέσεις.

Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης και ακολουθούν η Κως, τα Χανιά, η Ζάκυνθος η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σε ότι αφορά τις κρατήσεις για την επόμενη χρονιά, υπάρχει μια καλή ροή και αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως από τις μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία αλλά και η Σκανδιναβία που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κρατήσεις για την ερχόμενη χρονιά για τον προορισμό της Κρήτης.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content