Ποιούς και προς τα πού θα πιέσει σήμερα η Άγκελα Μέρκελ που φθάνει στην Αθήνα

Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα για διήμερη, επίσημη επίσκεψη, η Γερμανίδα καγκελλάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 2.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της κ. Μέρκελ, αφού πρώτα θα ελέγχεται πολύ σχολαστικά κάθε διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Λίγες ώρες πριν την άφιξή της έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα και ότι «η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στην επίσκεψη της καγκελλαρίου στην Αθήνα σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ θα προτρέψει την Ελλάδα να συνεχίσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι  η Μέρκελ δεν είναι αρεστή στην Ελλάδα εξαιτίας της επιμονής της για μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η καγκελάριος θα ενθαρρύνει τους Ελληνες πολιτικούς να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία “το Βερολίνο και η ΕΕ ελπίζουν ότι θα ευνοηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια’.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος, υποσχέθηκε να ανατρέψει κάποιες από τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Η Γερμανία ανησυχεί επίσης για την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία που πέτυχε με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία», συνεχίζει το Reuters, που σημειώνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα «έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει στη Βουλή. Πολλοί Ελληνες θέλουν να αφαιρεθεί ο όρος “Μακεδονία” από το όνομα της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις».

Ακόμη, οι γερμανικές αποζημιώσεις μπορεί να πέσουν στο τραπέζι κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ