Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Ο σκύλος – σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, η Λάρα, πέθανε το βράδυ της Τρίτης έχοντας συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής.

Το μαύρο Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το ευγενικό βλέμμα έγραψε τη δική του ιστορία καθώς αποτέλεσε τον πρώτο σκύλο-οδηγό τυφλών στην Ελλάδα, ενώ οδήγησε παράλληλα στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, Lara Guide Dog School.

Στο πλευρό της μέχρι το τέλος είχε την ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου αλλά και τον δεύτερο σκύλο-οδηγό τυφλών της οικογένειας, τη Μέη. «Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η κ. Γκέρτσου.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα στα social media από το Facebook της σχολής σκύλων – οδηγών.

«Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης. Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος – οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών! Περισσότερο απο ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου!!! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!!!».

Η Λάρα ξεκίνησε ως Σκύλος-Οδηγός τυφλών από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της, έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και επισκέφθηκε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.Τότε, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη και τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους, ανύπαρκτα.

πηγή:Καθημερινή

Η ανάρτηση του Γραμματέα της ΝΔ, κ. Λ. Αυγενάκη  στα social media:
” Με το ν. 3868/2010 και μετά από πολλή και μακρά προσπάθεια που είχαμε καταβάλει, η Lara είχε γίνει ο πρώτος σκύλος – οδηγός στην Ελλάδα και ο πρώτος οδηγός της Ιωάννας – Μαρίας Γκέρτσου.
Η Lara έγινε – κατά κάποιον τρόπο- ένα σύμβολο για την κοινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Και τα βήματα της Lara ακολούθησαν εκατοντάδες σκύλοι αποδεικνύοντας ότι η συντροφικότητα, η εμπιστοσύνη και η αγάπη, δεν περιορίζονται στις σχέσεις ανθρώπων. Μετά από 16 χρόνια συντροφιάς και καθοδήγησης, μετά από 16 χρόνια κοινού βηματισμού, η Lara απεβίωσε.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ιωάννα – Μαρία, Αν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. @my_guiding_stars  “

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ