«Πανστρατιά» για το εμβόλιο – Και τα φαρμακεία στη «μάχη» – Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Ενισχύεται με σημαντικές δυνάμεις η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς η κυβέρνηση. Φαρμακοποιοί και ιδιώτες -γιατροί και διαγνωστικά κέντρα- της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν προσκληθεί να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ, στη μείζονα υγειονομική επιχείρηση της θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό και τη λοίμωξη COVID-19, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εν αναμονή της παραλαβής των πρώτων εμβολίων τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα 11.000 φαρμακεία ανά την επικράτεια θα αποτελέσουν από τον Ιανουάριο κομβικούς σταθμούς της εκστρατείας εμβολιασμού. Η ηγεσία του υπουργείου έχει συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να ενταχθούν τα φαρμακεία, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτή την απαιτητική και μακρά διαδικασία. Παράλληλα, και οι ιδιώτες γιατροί του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα μπορούν να γίνουν υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές κέντρα εμβολιασμού των πολιτών.

Τα φαρμακεία στην πρώτη, άμεση φάση του εμβολιασμού με το διαθέσιμο προσώρας εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech θα έχουν κομβικό ρόλο στον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών. Πρόκειται για ένα δύσκολο πεδίο καθώς κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού και επιπλέον είναι σημαντικό καμία δόση του πολυαναμενόμενου εμβολίου να μην πηγαίνει χαμένη. Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech είναι συσκευασμένο σε δεσμίδες των πέντε (μονο)δόσεων, κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάθε δεσμίδα αποψύχεται και ανοίγει ως συσκευασία πρέπει και να χορηγείται εντός ολίγων ωρών σε ισάριθμους πολίτες. 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «αποκάλυψε» το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, λέγοντας πως, «όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να κλείνονται πολλά από τα ραντεβού».

Σκοπός μας, τόνισε, είναι «να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε τα δύο ραντεβού για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευόμενα sms, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται για το εάν θα κλείνουν αυτά τα ραντεβού ή όχι». 

Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχει και ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος, μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι το embolio στο gov.gr, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και με βάση της προτυποποίησης των ομάδων εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «επειδή δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ψηφιακές δεξιότητες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού». Συγκεκριμένα, «θα αξιοποιηθούν τα 10.000 φαρμακεία της χώρας ως σημεία όπου θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει τα ραντεβού του, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο λόγο».

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν το κλείσιμο των ραντεβού για τους πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, στα εμβολιαστικά κέντρα. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανοίγει τρία κανάλια για την πρόσβαση των πολιτών στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr, και μέσω call center.

Οι περίπου 850.000 εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, εφόσον βάσει του ΑΜΚΑ τους -και ουσιαστικά του ιατρικού ιστορικού τους- κριθεί ότι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και θα μπορούν να αποδεχτούν το ραντεβού απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail.

Ωστόσο, όσοι πολίτες αναζητήσουν πρόσβαση μέσω των άλλων καναλιών θα μπορούν να το κάνουν μέσω των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως συνεκτικοί κρίκοι στη μείζονα αυτή διαδικασία. Εκτιμάται ότι οι ηλικιωμένοι καθώς και άλλες ομάδες πληθυσμού θα εμπιστευτούν και κυρίως θα εξυπηρετηθούν από τους φαρμακοποιούς, με τους τελευταίους φυσικά να δίνουν και πάλι δυναμικά το «παρών» στην Πολιτεία, όπως το έπραξαν και πριν από έναν χρόνο, όταν ανέλαβαν τη δωρεάν διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων αρχικά και στη συνέχεια δεκάδων άλλων φαρμάκων που προορίζονται για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας οι οποίοι καλύπτονται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ θα μαθαίνουν π.χ. αν έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του πολίτη ή μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό. Ομοίως θα μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς τους οι πολίτες για να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο που θα οριστεί για να δηλώσουν ενδιαφέρον και να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους. Κάθε ραντεβού που θα κλείνεται ανά ΑΜΚΑ πολίτη θα αποζημιώνεται για το φαρμακείο με 1 ευρώ. Ωστόσο, σε επόμενη φάση, που θα είναι διαθέσιμα και άλλα εμβόλια που θα είναι σε μονοδόσεις, εξετάζεται και η διενέργεια εμβολιασμών για τον κορωνοϊό μέσα στα φαρμακεία. Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά φαρμακεία είναι πιστοποιημένα σημεία εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας.

φ2-copy
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι γιατροί θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια», λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ο σχεδιασμός

Στην προπαρασκευαστική φάση της πρωτόγνωρης αυτής εθνικής προσπάθειας βρίσκονται εξαρχής τα 1.018 Κέντρα Υγείας και ιατρεία του συστήματος δημόσιας υγείας. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα – πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού. Ο προγραμματισμός προβλέπει να εμβολιάζονται περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μήνα, από τη στιγμή που θα υπάρχει ομαλή ροή στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων. Τα πρώτα 250.000 εμβόλια που θα παραληφθούν θα διατεθούν στο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα και στους πολίτες σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας χρονίως πασχόντων και αναπήρων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έχει γίνει με μεγάλη προετοιμασία, αλλά δεν παύει να ακολουθεί τη δυναμική της… επιδημίας, δηλαδή την απρόβλεπτη εν πολλοίς πορεία του κορωνοϊού, όπως και τη συνεχή αναθεώρηση των χαρακτηριστικών του.

Αυτό σημαίνει πως αν χρειαστεί, θα γίνουν αλλαγές, ακόμη και δομικές, στην οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς το τελικό ζητούμενο είναι η ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωσή της.

Με αυτό το σκεπτικό, για παράδειγμα, αποφασίστηκε να ανοίξει η βεντάλια του εμβολιασμού σε όλο το σύστημα υγείας, και στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, για να εξυπηρετηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται όλοι οι πολίτες, ιδίως στην Περιφέρεια, αλλά και άμεσα μέσω των επαγγελματιών υγείας που γνωρίζουν επί χρόνια και εμπιστεύονται. Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του εμβολιαστικού μετώπου οι ιδιωτικές κλινικές καθώς διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό.

Οι προδιαγραφές

Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς, μέσω της οποίας τους προτρέπει να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας κατά της νόσου COVID-19. Ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, που υπογράφει το έγγραφο που εστάλη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για να προωθηθεί στη συνέχεια στους Ιατρικούς Συλλόγους, θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να οριστούν ως εμβολιαστικά κέντρα COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από διαγνωστικά κέντρα και λιγότερο από γιατρούς στην Αττική, με τους ιδιώτες της Περιφέρειας να έχουν χαμηλά αντανακλαστικά ακόμη.

Ειδικότερα, κάθε ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο -ιατρείο ή κέντρο- για να μπορέσει να λάβει άδεια και να λειτουργήσει, πρέπει να είναι στελεχωμένο από έναν γιατρό, που θα είναι και ο υπεύθυνος λειτουργίας, έναν επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, κάθε ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει χώρο αναμονής, διακριτούς εμβολιαστικούς χώρους για την προστασία του εμβολιαζόμενου, ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, τροχήλατο φοριαμό, ειδικό σύστημα απόρριψης απορριμμάτων και -το κυριότερο- ψυγείο με ψηφιακό σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας και σύστημα καταγραφής δύο φορές την ημέρα.

«Ολα αυτά είναι αυτονόητα στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, εκτός από το ειδικό ψηφιακό σύστημα για την παρακολούθηση και καταγραφή της θερμοκρασίας του ψυγείου όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια. Εχουμε ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του υπουργείου γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι γιατροί θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, στην επιστροφή προς την κανονικότητα της ζωής μας. Εχουμε προτείνει να μας δοθεί μια χρονική ευελιξία για να υποστηρίξουμε τις αναγκαίες αλλαγές στους χώρους, και ζητάμε να μην είναι αναγκαίος ο νοσηλευτής ή ο επισκέπτης υγείας, όπως συμβαίνει και τώρα όταν εμβολιάζουμε», λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέμα προς συζήτηση αποτελεί και η αποζημίωση: έχει προταθεί το ποσό των 5 ευρώ ανά ΑΜΚΑ πολίτη που θα εμβολιάζεται. Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι προτίθενται να οργανώσουν ενημερωτικές δράσεις για τους γιατρούς-μέλη τους, όταν διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της χορήγησης του εμβολίου στους πολίτες, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ