Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έτοιμες να αρχίσουν την παροχή υπηρεσιών 5G

Cosmote, Wind Hellas και Vodafone Ελλάδος κατέθεσαν τους φακέλους συμμετοχής στη δημοπρασία για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), που προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η προθεσμία έληξε στις 11 το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να εμφανιστεί κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος, εκτός από τους τρεις ομίλους που έχουν ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού, οι τρεις όμιλοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να καταθέσουν ενστάσεις. Τα έσοδα του Δημοσίου, αν διατεθεί ολόκληρο το διαθέσιμο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, θα φτάσουν κοντά στα 370 εκατ. ευρώ.

Οι διοικήσεις και των τριών εταιριών έχουν υποστηρίξει ότι είναι έτοιμες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του φάσματος, στα τέλη του έτους, να αρχίσουν την παροχή υπηρεσιών με βάση το 5G από το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στη χορήγηση:

α) Εως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3.600 MHz.

β) Εως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.

γ) Εως έξι δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.

δ) Εως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz. Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλλει και αρχίζει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 3.600 MHz, ενώ φτάνει τα 25.000.003 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Οι εταιρίες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση καταβάλλουν εντός δεκαημέρου το 30% του τιμήματος.

 

 

 

Newsbreak

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ