Οι ιδρυτές της ΒiοΝΤech: Είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο για τον καρκίνο

O Oυγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί είναι ένα πολύ σεμνό, ίσως και ταπεινό, ζευγάρι επιστημόνων. Η πανδημία τούς ανέδειξε σε παγκόσμιες προσωπικότητες, σε ροκ σταρ της επιστήμης. Με ό,τι καλό, και κακό, φέρνει αυτό το φαινόμενο στις μέρες μας.

Τους συνάντησε στη Θεσσαλονίκη ο Διευθυντής της “Καθημερινής” Αλέξης Παπαχελάς μετά τη βράβευσή τους από το Ιδρυμα Θεοφανώ και είχε μαζί τους μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Στη συνέντευξη μίλησαν για το πώς σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου για να κάνουν το πρώτο εμβόλιο mRNA εναντίον του κορωνοϊού. Μιλούν για την πρώτη τους επαφή με τον Αλμπερτ Μπουρλά και τη «μεσογειακή» χημεία που ανέπτυξαν μεταξύ τους από την πρώτη τους διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη. Αποκαλύπτουν το πώς τους εντυπωσίαζε πάντοτε η Μέρκελ, καθώς στο τέλος μιας εικοσάλεπτης συζήτησης έβγαζε το σωστό συμπέρασμα και το συμπύκνωνε σε 20 δευτερόλεπτα.

Οι δύο Γερμανοί επιστήμονες τουρκικής καταγωγής είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου η παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση του καρκίνου. Και ενώ αντιλαμβάνονται τη σφοδρότητα των επιθέσεων εναντίον της επιστήμης και των επιστημόνων με αφορμή το ζήτημα του εμβολιασμού, επιμένουν ότι μετά την πανδημία θα είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που θα είναι ευγνώμονες στην επιστήμη και θα καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία της.

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content