Ο Κ. Χατζηδάκης ανατρέπει τη μνημονιακή δέσμευση μείωσης στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ – Κοντά σε συμφωνία με Κομισιόν

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, παράλληλα με την οικονομική διάσωση της ΔΕΗ, βρίσκεται επίσης η άρση του στόχου για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019, στόχο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές.
Μάλιστα, το ΥΠΕΝ φέρεται να βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην ανατροπή αυτής της δέσμευσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ενδείξεις από τις Βρυξέλλες συνηγορούν στο γεγονός ότι η κατάργησή της βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σημασία που δίνει το ΥΠΕΝ στην άρση της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, φαίνεται από το γεγονός ότι στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι για να φτάσει η επιχείρηση στο 50% θα έπρεπε να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια.
Επισήμανε πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ανατρέψει το εν λόγω σχέδιο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτό τον τρόπο αποφάσισε να εκχωρήσει τη «μισή ΔΕΗ» χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.
«Εμείς σε αντίθεση με τη “μισή ΔΕΗ” του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, αναμφισβήτητα «όπλο» στην επιχειρηματολογία του ΥΠΕΝ αποτελεί το γεγονός ότι ο στόχος αυτός μοιάζει περίπου ανέφικτος, με δεδομένο μάλιστα ότι η επιχείρηση συνέχιζε τον Ιούνιο να κατέχει μερίδιο κοντά στο 74%.
Παράλληλα, το μέτρο που αποφασίσθηκε για την υλοποίησή του (δηλαδή οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ), πέρα από το ότι ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για τη ΔΕΗ, έχει εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς του, όπως έδειξε η τελευταία δημοπρασία και οι ποσότητες που έμειναν αδιάθετες.

www.worldenergynews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ