Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Φανάρι για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουνίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προκειμένου να ευχηθεί τον Παναγιώτατο για τα αυριανά ονομαστήριά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και Γρεβενών Δαβίδ, τον Πρωτοσύγκελλό του, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ.Φιλόθεο Θεοχάρη, και τον Πρόεδρο της Αδελφότητος των Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “Παναγία Παμμακάριστος”, Άρχοντα Ορφανοτρόφο Γεράσιμο Φωκά, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά την άφιξή του, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακαριώτατος, δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ότι “ερχόμαστε σήμερα, με την ευκαιρία της εορτής του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας, να του ευχηθούμε να του δίνει ο Θεός δύναμη να συνεχίζει το ευλογημένο έργο του”.

Ο Εσπερινός των Oνομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίο και Βαρνάβα στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο εορτάζων Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του εσπερινού παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Επιφάνιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Εσπερινό των ονομαστηρίων, και ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την τιμία συνοδεία.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο για την παρουσία του, τονίζοντας ότι “βρισκόμαστε στο επίκεντρο εργασιών, αποφάσεων, αλλαγών, νέας διαρθρώσεως των ορθοδόξων πραγμάτων, αλλά και αμφισβητήσεων, επιθέσεων, συκοφαντιών, μεγάλων διαστρεβλώσεων της αληθείας και της πραγματικότητος. Εμείς απαντάμε: Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”.

“Άγιε Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιε, ελάβατε την Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό ήταν δικαίωμά σας να ζητήσετε και δικαιωμά μας αποκλειστικό να σας το χορηγήσουμε” – πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φανερά συγκινημένος τόνισε: “Αν και ανέμοι φύσηξαν από Ανατολή και Δύση να σβήσουν, να αφανίσουν ένα Φανάρι μοναχό, τρεμόσβηνε το δόλιο και το Φανάρι άστραψε μαζί και η ελπίδα. Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδος, και δεν σβήνει από τους ανέμους που φυσούσαν από Ανατολή και Δύση, και ούτε με τους ανέμους που φυσούν σήμερα από τις στέπες του Βορρά. Αλλά μένει φωτεινό και αμετακίνητο και αντέχει…”

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ένα αναμνηστικό αρχιερατικό εγκόλπιο από την ενθρόνισή του.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά τον εσπερινό αναχώρησε για την Αθήνα.

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ