Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ρεκόρ 283 ψήφων – Ποιοί εξελέγησαν Αντιπρόεδροι

O βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας 283 ψήφους, αριθμό που αποτελεί και την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί σε αντίστοιχη ψηφοφορία.

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. «Παρών» δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής «έσπασε» το ρεκόρ που κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον Ιανουάριο του 2015 είχε λάβει 235 ψήφους.

Ακολούθησε νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων.

Ποιοι εξελέγησαν Αντιπρόεδροι της Βουλής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η καταμέτρηση των ψήφων για την επιλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου της Βουλής. Παράλληλα, το Σώμα επέλεξε και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το ρόλο των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Αναλυτικότερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης κυριολεκτικά σάρωσε στην ψηφοφορία και αναδείχθηκε Α’ αντιπρόεδρος με 290 θετικές ψήφους σε σύνολο 295 ψηφισάντων (5 δήΛωσαν παρών). Δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Χαρ. Αθανασίου με 212 θετικές ψήφους έναντι 83 συναδέλφων του που δήλωσαν παρών. Ο Θ. Μπούρας είναι ο Γ’ αντιπρόεδρος με 273 ψήφους και 22 παρών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Δ. Βίτσας, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε από 282 βουλευτές  (13 δήλωσαν παρών).

Από το ΚΙΝΑΛ, αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος που έλαβε 214 θετικές ψήφους έναντι 81 «παρών» και ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ με 273 (22 παρών).

Από την Ελληνική Λύση, ο Απ. Αβδελάς έλαβε μόλις 180 ψήφους (114 παρών), ενώ τελευταία αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η Σ. Σακοράφα από τη Μέρα25 με 243 θετικές ψήφους (52 παρών).

Σε ότι αφορά τους κοσμήτορες, ΝΔ ως πρώτη σε δύναμη ΚΟ εξέλεξε τους: Β. Υψηλάντη με 269 ψήφους (26 παρών) και Αν. Παπαδημητρίου με 267 ψήφους (28 παρών) Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Μ. Κάτση με 280 θετικές ψήφους (15 παρών)

Σε ό,τι αφορά τους γραμματείς, η ΝΔ εξέλεξε τους:

Ευ. Λιάκο με 270 ψήφους (25 παρών)
Κ. Κυρανάκη με 238 ψήφους (57 παρών)
Β. Βασιλειάδη με 266 θετικές ψήφους (29 παρών)
Μ. Κεφάλα με 267 ψήφους (28 παρών)

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εξέλεξε τη Ραλλία Χρηστίδου με 282 θετικές ψήφους (13 παρών), ενώ το ΚΙΝΑΛ τον Απ. Πάνας με 273 ψήφους (22 παρών).

 

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Νίκο Βούτση στον Κώστα Τασούλα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι το συμβολικό σκέλος της Βουλής, αυτό δηλαδή που την ταυτίζει με το πολιτικό σύστημα, είναι που οφείλουμε να βελτιώσουμε όλοι. «Γι’ αυτό έριξα βάρος στην ομιλία μου μετά την εκλογή μου στο συμβολικό σκέλος της Βουλής», διευκρίνισε ο κ. Τασούλας και εξήγησε:

«Να καταλάβει ο ελληνικός λαός με την συμπεριφορά μας ότι το εθνικό κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να νιώθει περήφανος γι’ αυτό».

«Είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο, που να αποτύχουμε. Κι αξίζει τον κόπο η εξακομματική Βουλή σε συνεργασία να επιχειρήσουμε αυτό το συμβολικό έργο. Την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί αυτή η συμβολική αξία του Κοινοβουλίου υπέστη τρομερά πλήγματα ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την χαρά του για το καλωσόρισμα εκ μέρους του απελθόντος προέδρου, Νίκου Βούτση, στο αξίωμα που – όπως είπε – τιμητικά και με απλοχεριά η Βουλή του απέδωσε. «Εσείς με καλωσορίζετε αλλά εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, διότι ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε βουλευτή κρατώντας σας στους κόλπους της Βουλής», είπε στον προκάτοχό του ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ευχαριστώντας τον για την ενδελεχή, ειλικρινή και φιλική ενημέρωση που του παρείχε για το έργο του κατά την περίοδο των τεσσάρων χρόνων.

«Η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά ξεχνάμε στη χώρα μας, που κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό» ανέφερε προς τον κ. Βούτση κατά την παράδοση του προεδρικού γραφείου και επισήμανε ότι ο απελθών πρόεδρος επέδειξε έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Πέραν της ανάδειξης του «συμβολικού προσώπου» της Βουλής, όπως το ανέδειξε ο κ. Τασούλας, υπογράμμισε ότι η Βουλή έχει και το κυριολεκτικό πρόσωπο, που είναι οι υπάλληλοί της, η πολυσχιδής δράση της, «που έχει μια βεντάλια μεγάλη κι έχει να κάνει με την Παιδεία, την ιστορία, τις σχέσεις της χώρας».

«Το σκέλος αυτό, έχει ένα σωρό δράσεις που έχουν να κάνουν με τα κτιριακά, τα ιδιοκτησιακά, τις λαμπρές εκδόσεις, τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι φροντισμένο έργο και μπορεί προφανώς να βελτιωθεί», είπε χαρακτηριστικά και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην για πρώτη φορά επιβεβλημένη παρουσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Άουσβιτς που τιμά την μνήμη των θυμάτων του ναζισμού χάρη στη Βουλή.

Αναλαμβάνω την “σκυτάλη” και θα επιχειρήσω να την πάω όσο μπορώ παραπέρα, δεσμεύτηκε ο νέος πρόεδρος της Βουλής ενώπιον των στελεχών του Κοινοβουλίου και επισήμανε: «Θεωρώ ότι έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς εδώ. Προσδιόρισα κάποια πράγματα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι άλλα λεν τα γράμματα κι άλλα λεν τα πράγματα. Καταλαβαίνω ότι πολλοί στόχοι όταν είναι ρομαντικοί και ενδεχομένως υπερβολικοί μπορεί να μην επιτυγχάνονται, αλλά υπάρχει μια αφετηρία κι επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος προς τον κ. Τασούλα τον ευχαρίστησε για τα λόγια του, του ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο» και υποσχέθηκε ότι «θα προσπαθήσουμε θεσμικά εδώ να προχωρήσουμε μαζί».

Ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν στον φάκελο της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις με την ελληνική πλευρά να έχει ξεκινήσει την διεκδίκηση και εξέφρασε προς τον νέο πρόεδρο την πεποίθηση ότι «με τις επιστημονικές γνώσεις του και την πολιτική στήριξη που έχει, θα συνεχιστούν».

«Διότι γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι ευτυχείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό για το ότι αυτά τα δύο θέματα έχουν δρομολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ