Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ -Τι ισχύει από σήμερα Σάββατο
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν από σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος πανδημίας και την ώρα που η χώρα κατέγραψε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα, που κατά κύριο λόγο στοχεύουν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη, ότι «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», που φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης τα νέα περιοριστικά μέτρα να μην επηρεάσουν την καθημερινότητα εκείνων που έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν, στους οποίους έκανε πάντως έκκληση να κάνουν και την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Τι περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα

Στην ΚΥΑ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως του εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις άτομα που έχουν κάποιον ιατρικό λόγο και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Αντίστοιχα, επιβάλλεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Στη συνέχεια καθορίζεται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων (πλην λιανεμπορίου και καταστημάτων εστίασης), όπου τονίζεται πως ισχύουν όλες οι κατευθυντήριες αναφορικά με τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Για τις δικαστικές αίθουσες ορίζεται πως επιτρέπονται ανώτατος αριθμός 15 ατόμων στην αίθουσα, εκτός και αποφασίσει διαφορετικά η έδρα.

Επίσης στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας συνοδός ή επισκέπτης ανά ασθενή, με τους μη εμβολιασμένους ωστόσο να υποχρεούνται σε μοριακό ή rapid test 48 ώρες πριν την επίσκεψη στην ιατρική δομή. Εξαίρεση αποτελούν οι συνοδοί ασθενών στα Επείγοντα.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένου για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

Πού δεν χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι

Σημειώνεται οι μη εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα 

 

 

 

iefimerida.gr

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content