Ν. Τζανάκης: Χρειαζόμαστε 1 εκατ. εμβολιασμούς για να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι

Ένα εκατομμύριο ακόμη εμβολιασμένοι υπολείπονται προκειμένου να εισέλθει η χώρα μας στην ενδημική φάση της νόσου, τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας ότι με τους εμβολιαστικούς ρυθμούς που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αυτό δεν είναι εφικτό.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 6.500 εμβολιασμών την ημέρα. Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο ακόμη άμεσα εμβολιασμένο πληθυσμό, που μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω φυσικής νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, ώστε να βρεθούμε στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Αγγλία που έχουν περάσει στη λεγόμενη ενδημική φάση της νόσου, με ελάχιστους θανάτους την ημέρα από 0 έως 4 και διασωληνωμένους κάτω από 50-60», λέει ο κ. Τζανάκης.

Δεν προλαβαίνουν όλοι να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, η ανοσία θα προκύψει και μέσω της φυσικής νόσησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, απ’ αυτό το 1 εκατομμύριο πληθυσμό το 80% πρέπει να είναι άνω των 60 ετών ώστε να πλησιάσουμε τα νούμερα που έχει η Σουηδία (85% κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 75% στον ανήλικο πληθυσμό).

«Αν συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε 60-70 άτομα την ημέρα, δηλαδή 150.000 το μήνα, σε 3 μήνες περίπου θα έχουμε φτάσει περίπου τις 500.000. Οι υπόλοιποι 500.000 θα πρέπει να βρεθούν –δυστυχώς- από τη φυσική νόσηση», συμπληρώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.

Οι έως σήμερα εμβολιασμοί στη χώρα μας προσφέρουν, κατά την άποψη του κ. Τζανάκη, ένα καλό «ανάχωμα» ώστε να μην πιεστεί δραματικά το ΕΣΥ φέτος τον χειμώνα. Ωστόσο, ήδη την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται άνοδος κατά μέσο όρο 6 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση 150- 200 είναι ένα «καμπανάκι».

 

 

 

iefimerida.gr

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content