Ν. Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδοχείων: “Σε καθοδική πορεία βρίσκεται ο Τουρισμός”
“Γενική είναι η εκτίμηση στο χώρο των ξενοδόχων της περιοχής μας ότι ο Τουρισμός βρίσκεται σήμερα σε καθοδική πορεία, τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις”. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, στην παρουσίαση του πρώτου μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης της τουριστικής κίνησης στο νομό Ηρακλείου.

Στην ενημερωτική του παρουσίαση των στοιχείων, ο κ. Χαλκιαδάκης προσθέτει:

Ο κ. Ν. Χαλκιαδάκης

Σήμερα εγκαινιάζουμε το μηνιαίο δελτίο ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης της τουριστικής κίνησης στο νομό μας.  Για αρκετά χρόνια χτίζαμε πάνω στα εθνικάστατιστικά που εστίαζαν κυρίως τις αφίξεις. Έστω και καθυστερημένα κρίνεται απαραίτητο να διαμορφώνουμε πολιτική στη βάση των διανυκτερεύσεων αλλά καιστα ποιοτικά στοιχεία των επισκεπτών του νομού μας.

Κλείσαμε τον Μάιο που χαρακτηρίστηκε από έντονο προβληματισμό. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τη γενική εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πλέον σε καθοδική πορεία, τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.  Είναι βέβαια μία τάση που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η εμμονική παρακολούθηση των αφίξεων αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη, την Πολιτεία και εν τέλει και αρκετές από τις επιχειρήσεις.

Με το μηνιαίο δελτίο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, θα αποπειραθούμε αξιόπιστα να ενημερώνουμε, να συμβουλεύουμε και να προτείνουμε κατευθύνσεις για την ξενοδοχεία του τόπου μας. Είναι πια καιρός να πάρουμε απόσταση από τις αυθαίρετες εκτιμήσεις και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά που γίνεται από αυτές.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε συνεργασίες που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία των στοιχείων αλλά και τον δυναμισμό της παρέμβασης που μπορεί να κάνει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου για το καλό όλων μας. Στα πλαίσια των άμεσων κινήσεων θα γίνεται εκτενής ενημέρωση για τις τάσεις, τις νομικές, ηθικές και συμβατικές υποχρεώσεις μας απέναντι στον επισκέπτη,  στην πολιτεία και στον πελάτη.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ της Ένωσης φέρνει και ένα νέο αέρα στον τρόπο λειτουργίας της, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες, τις νέες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και την στροφή στη βιωσιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται από την έρευνα του ΙΤΕΠ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τηςΕλλάδος.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω τους συναδέλφους να εκτιμήσουν σωστά τα στοιχεία της έρευνας, να παρατηρήσουν την πανευρωπαϊκή στροφή στον εσωτερικό τουρισμό και την πτωτική τάση που παρουσιάζουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες συνέπεια μιας ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας. Η άνοδος τηςΤουρκίας και της Αιγύπτου αν και συνιστούν απειλή για την Κρήτη, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στα μεγέθη που θα περίμενε κανείς, αλλά εμφανώς επηρεάζει άμεσα την κίνηση στη χώρα μας και στην Κρήτη μας. Στην περίοδο συμβολαίων που ήδη διανύουμε συνιστούμε ψυχραιμία και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τάσεις, που τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο δεν ευνοούν αναπτυξιακά σενάρια, αλλά προτρέπουν για συγκράτηση αισιοδοξίας και ορθολογική αναλυτική κρίση.

Εύχομαι στους συναδέλφους Καλή σεζόν και παραμένω στη διάθεση όλων για να χτίσουμε ξανά το μοντέλο της φιλοξενίας στο Ηράκλειο στη βάση τωνπραγματικών μας δυνατοτήτων που είναι απεριόριστες.

Νίκος Χαλκιαδάκης

Πρόεδρος

ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Πατήστε για να δείτε τα στοιχεία της ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ Ι.Τ.Ε.Π.

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ