Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί θα ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

«Πρωταγωνιστής της συζήτησης είναι η Υγεία. Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συζητάμε προτάσεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια» σχετικά με την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε

«- Αρχικά επέκταση άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

– Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

– Τέλος μια εκρεμμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φελελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν θεραπεία τους

Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Ο αναγκαίος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Ο» και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, ποροσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους

«Ακούω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Και θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες με πραγματικά στοιχεία και χειροπιαστές αποδείξεις» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ερώτηση 1η. Γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;
Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνομένους στην ίδια κατηγορία και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναντίρρητα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας υπηρεσίας υγείας σε άλλους.

Ερώτηση 2η. Γιατί τώρα; Μήπως έπρεπε πιο γρήγορα;
Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν σχεδόν 4 εκατ νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580.000 ανεμβολίαστους ανω των 60 ετών μόνο 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας. Θα επιμείνω στην έννοια «αρχή της αναλογικότητας». Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια

Ερώτηση 3η. Μήπως είναι συστηρό το μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ;
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλλει αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτρο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση των εμβολιασμών.

«Αν το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες»

«Ερώτηση 4η. Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξουμε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Πέραν από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση εμβολίων. Κατ οίκον εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες. Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους . Καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε χρόνιες παθογένειες πρωτοβάθμιας εντάσσοντας ιδιώτες ιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα κάνουμε την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και του ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν ήταν επιθυμητή. Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει «από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορουν να ανταποκριθουν. Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για δεδομένα εμβολιασμού έχει φτάσει εως τον τελευταίο συμπολίτη μας μέσα από κανάλια κυβέρνησης, ειδικούς, εκκλησία , Δημάρχους πρωτοβάθμιες δομές υγείας και μέσα από τις ιστορίες των ίδιων παθόντων. Των ανεμβολίαστων που βλεπουν τον χάρο κατάματα και όταν ξαναπέρνουν ζώη στα χέρια τους λένε : μακάρι να ήξερα. Υπάρχουν πολλοί που δυστυχώς δεν θα μας πουν την ιστορία τους ποτέ. Εϊναι οι ανεμβολίαστοι που έχασαν την μάχη. Μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση; Ότι δεν κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τι ισχύει με τον κορωνοϊό; Τι έχετε να προτείνετε;
Αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα 83% ανώ των 60 ετών εμβολιάστηκε. Το 17% στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχει εμβολιαστεί είναι μεγάλο ποσοστό. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για τους 500.000 συμπολίτες μας δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστουν».

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία

«Ερώτημα 5ο. Είναι συνταγματικό το μέτρο;» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αρα γνωρίζετε ότι το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναφερει ρητά ότι το κράτος μεριμνά για την Δημόσια Υγεία. Η πρόβλεψη είναι απόλυτα συνταγματική και το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας κόμμα όπως ο κ. Μανιτάκης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει έγκριση εγχώριων και ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων.

Ερώτημα 6ο. Γιατί δεν επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα παντού;

Η επιλογή μας είναι να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από αστυνομικούς κι στρατιωτικούς αλλά από ηλικιωμένους. Εκεί στρέφονται οι προσπάθειες μας.

Θέλησα σήμερα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό και στην εθνική αντιπροσωπεία γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να αποτρέψουμε από το να απειληθούν. Να είστε σίγουροι ότι κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το σχεδιάζουν. Όμως φαίεται να ανταποκρίνονται και οι συμπολίτες μας

Πριν την ανακοίνωση μέτρων ο ημερήσιος ρυθμός ραντεβού ανεμβολίαστων ανω των 60 ετών ήταν 2 χιλιάδες ραντεβού. Μετά την ανακοίνωση έκλεισαν 20 χιλιάδες ραντεβού. Σχεδόν 10 φορες περισσότερα!

Τους ευχαριστώ όλους έστω και αν αισθάνονται δυσθυμία μέσα τους αν κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο δεν θα είναι μόνο αναλογικό, δίκαιο και νόμιμο αλλά κυρίως αποτελεσματικό. Είναι κίνηση που πλαισιώνει πολιτική με συνέχεια και αποτέλεσμα».

«Ξαναλέω ότι φτάσαμε στο 83% των συμπολιτών μας άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί. Τρεις στους τέσσερις ανω των 18 έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Πάμε καλύτερα αλλά όχι όσο χρειάζεται για να βάλουμε τίτλους τέλους. Δυστυχώς κυρία Γκάγκα έπεσαν έξω οι προβλέψεις ότι με 70% θα χτίσουμε τόιχος ανοσίας. Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα ποσοστά.

Να μειώσουμε λοιπόν το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι εθνικός στόχος. Η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνης που ακολουθώ. Είναι πολιτική που σώζει ζωές σώζει ζωές και αυτή είναι η ευθύνη μου ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους που θα έχει/

Είμαι πρόθυμος να ακούσω προτάσεις. Όχι όμως ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές.

Ακουγα – δεν θα την έκανα την αναφορά – αλλά στο βήμα προ 15λεπτου ήταν Πολάκης. Τον άκουσα από το γραφείο μου. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση αριθμού εμβολιασμένων που έχασαν την ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές που ακολουθεί την εσφαλμένη λογική ότι πεθαίνουν και εμβολιασμένοι. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να σταματήσουμε εμβολιασμούς;
Πατάτε σε 2 βάρκες ενώ ή ώρα επιβάλλει καθαρές κουβέντες
Πριν απ 5 μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική την σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρτώ προς τους νέους. Τότε η συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων ήταν 15% εχει ανέβει στο 70%. Απαιτούνταν μέτρο ενθάρρυνση. Εσείς και στελέχη σας μας είπατε χθες τα αντίθετα. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύυεροι. 100 ευρώ χαρτζιλίκι μας είπε ο κ. Φίλης

Λίγη σοβαρότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έβλαπτε

Πέρασε η εποχή που κάποιοι αντί για πλάτη έβαζαν τρικλοποδιές. Τώρα δεν υπάρχουν λοκνταουν για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης. Δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία για να ζητάτε να ανοίξουν.

Τώρα υπάρχουν εμβόλια και μοιράζονται δωρεάν όχι για να ξεστοκάρουμε αλλά για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά ακούστηκαν και έβλαψαν και έσβησαν μέσα στην αλήθεια. Ας βάλουμε τίτλους τέλους! Τίτλους τέλους! Επιτέλους! Σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. ΑΝ έχετε προτάσεις εδώ να τις συζητήσουμε. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπευθυνολόγο. Και η Βουλή ευθύνη να ψηφίσει. Θέλαμε κοινωνία που να προχωρά συμπεριλαμβάνοντας και τα πιο διστακτικά τμήματα. Ναι ή όχι λοιπόν στην προτροπή μεγαλύτερων ώστε να πάρουν και αυτή την θέση τους στο τοίχος ανοσίας; Μπορούμε μετά από δύο χρόνια επιτέλους να χτίσουμε υγειονομικό μέτωπο ή θα το χαρίσουμε χάρη του μικροπολιτικού συμφέροντος; Εγω πιστεύω ότι πράττω το καθήκον μου και έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Με αίσθημα ευθύνης οι δύσκολες αποφάσεις. Σας ζητώ να κάνετε το ίδιο. Αναμένω με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Περιμένω να ακούσω την πρότασή σας. Ζυγίστε την κατάσταση».

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content