Μηνυτήρια αναφορά – καταπέλτης της οικογένειας των θυμάτων του Γεροπόταμου

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα στον Εισαγγελέα Ηρακλείου οι συγγενείς των τεσσάρων αδικοχαμένων θυμάτων του Γεροποτάμου.

Η μήνυση στρέφεται εναντίον της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειάρχη,, αντιπεριφερειάρχη αρμοδίου για θέματα προστασίας, συντήρησης, καθαρισμού, αστυνόμευσης οδών, χειμάρρων και ποταμιών), του Δήμου Φαιστού (Δημάρχου,  αντιδημάρχου αρμοδίου για θέματα καθαρισμού-συντήρησης και αστυνόμευσης οδών), του Προέδρου του ΤΟΕΒ Μοιρών και του ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου της περιοχής Μεσαράς (επειδή δεν προειδοποίησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για την επικινδυνότητα του δρόμου, ούτε έβαλε ιδιωτική σήμανση)

Παράλληλα, ζητείται από τον Εισαγγελέα να εντοπίσει τους υπευθύνους της τραγωδίας και να τους αποδώσει τις νόμιμες ευθύνες.

Συγκεκριμένα, στο δικαστικό μέγαρο προσήλθαν οι γονείς του Κώστα Γιαννακάκη και η αδελφή της συζύγου του Ροδούλας Τζαγκαράκη με τον δικηγόρο τους κ. Γιώργο Κοκοσάλη.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογενείας, στην υπόθεση προκύπτουν ευθύνες, και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως λ.χ. η “διατάραξη της ασφαλείας των συγκοινωνιών κατά παράλειψη και από πρόθεση από την οποία προέκυψαν τέσσερις θάνατοι”. Για τον λόγο αυτό, η οικογένεια ζητά τον συσχετισμό της μηνυτήριας αναφοράς με την σχετική δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση της οικογενείας των θυμάτων επισημαίνεται ότι δεν είχε ληφθεί πρόνοια από τους αρμοδίους για τον καθαρισμό, την αστυνόμευση και οριοθέτηση του Γεροποτάμου, για το κλείσιμο του δρόμου και την απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων ειδικά κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, για τη σήμανση της επικινδυνότητας του σημείου και της ενδεδειγμένης προσοχής που πρέπει να δείχνουν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Τονίζεται ότι “αυτό που επιθυμούμε να τονίσουμε με την παρούσα μας είναι πως οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς υπέπεσαν σε πληθώρα αμελών παραλείψεων, οι οποίες, αντικειμενικώς επέφεραν τον θάνατο των οικείων μας”.

Σε άλλο, χαρακτηριστικο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς σημειώνεται:
“Τα ως άνω εμπλεκόμενα όργανα (Περιφερειάρχης– Αντιπεριφερειάρχης) και παρά την ύπαρξη ιδιαίτερης νομικής υποχρέωσης αυτών η οποία ιδρύεται από το ως άνω πλέγμα διατάξεων, και παρά την γνώση τους ήδη από την 18-12-2018 και την κοινοποίηση σε αυτά του σχετικού εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, με τη μορφή του κατεπείγοντος, εξαιτίας των επικείμενων εντόνων καιρικών συνθηκών, εγκληματικά παρέλειψαν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού και αστυνόμευσης, (έστω και της στοιχειώδους σημάνσεως) του ποταμού Γεροπόταμου με σκοπό την αποφυγή της υπερχείλισης αυτού και την επέλευση ατυχημάτων, όπως μοιραία αυτό που επισυνέβη και οδήγησε στο πένθος τις οικογένειες μας”.

Τέλος, η οικογένεια με τη μηνυτήρια αναφορα της ζητά να διερευνηθούν τα εξής αδικήματα:

 

-Διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενης δια παραλείψεως,

-Ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενης δια παραλείψεως

-Πρόκληση πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενης δια παραλείψεως

-Έκθεση σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ