Μήνυμα του Ιδρύματος Γρίβα – Διγενή για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 47 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ – ΚΑΤΟΧΗ.
ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΑΓΩΝΟΣ
47 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την καταραμένη εκείνη ημέρα που οι ορδές του Αττίλα πλημμύρισαν το νησί μας λεηλατώντας τα πάντα στο διάβα τους…
Από τότε που κουρσέψαν τα όνειρα , τις ψυχές μας , το μέλλον μας…
47 χρόνια κι η Κερύνεια περιμένει ακόμη… Το Καρπάσι μας το ίδιο… η Αμμόχωστος κι η Μόρφου μας! Περιμένουν τα γνώριμα πρόσωπα, τις αγαπημένες φιγούρες που φρόντιζαν το χώμα τους κι τιμούσαν τον ουρανό τους…
47 χρόνια κι ο ουρανός στα κατεχόμενα έχει στιγματιστεί από μία αιματοβαμμένη ημισέληνο.. κι ο Πενταδάκτυλος φορτωμένος το έκτρωμα της εισβολής μας κοιτάζει κατάματα… Μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας… Των ενοχών μας .. της βολικής μας ραγιαδοσύνης…
Στο Πενταδάκτυλο όμως διαφεντεύει σαν πρώτα, μαζί με τα σκοτωμένα μας παλληκάρια κι ο Μέγιστος των Ηρώων της Κύπρου! ο Λεβεντόγερος μας!
Όπως άλλωτε ο Διγενής Ακρίτας από το Πενταδάκτυλο κατεδίωκε τους Σαρακηνούς που ήθελαν να μολύνουν τη γη μας, έτσι κι ο Αρχηγός στέκεται ως υπόμνημα του άγραφου Χρέους στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα με το Κατσάνη κι τα άλλα παιδιά…
Ανασηκώνει τη πλάτη, μας κοιτάζει κατάματα κι με τη στεντόρεια φωνή του μας διατάσσει: πάρτε από το τάφο μου Φώς κι ελάτε να τους ρίξουμε στη θάλασσα!!
Γιατί Αυτός , ο Μέγας Στρατηγός έτσι ακριβώς είχε μεριμνήσει! Αν ήτο ζωντανός δεν θα δεχόταν ούτε ένα κομμάτι πατρώας γης υπό τη μπότα του αττίλα!
Κι αυτό το γνωρίζουν καλά κι όσοι τον ακολούθησαν κι όσοι τον πολέμησαν ανελέητα.
Θα έλεγε ο Γέρος μας στη νεολαία: μην ακούτε τους άκαπνους, όλους εκείνους που μαζεύουν τις λίρες και τρέχουν να σώσουν το τομάρι τους!
Αυτοί δεν λέγονται Έλληνες!
Εμπρός για τη Πατρίδα!
Εμπρός για την Απελευθέρωση!
Μη λησμονάτε το Χρέος!
Οπλισθείτε με χαλύβδινον θέλησιν και να είστε βέβαιοι ότι το δένδρο της λευτεριάς γρήγορα θα αποδώσει καρπούς!
Μην πτοείσθε από την υπεροπλία του βάρβαρου επιδρομέως!
Προχωρήστε στα Ιερά αχνάρια του Αυξεντίου και βροντοφωνείτε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!
Σήμερα κοιτάζουμε την Ελληνική μας θάλασσα κι βλέπουμε τις τουρκικές φρεγάτες να περιπλέουν απειλητικά… Κοιτούμε τον ουρανό κι βλέπουμε τα σμήνη της τουρκικής αεροπορίας…
Κι ακόμη ζητιανευουμε τη λευτεριά μας, το μέλλον των παιδιών μας, στα διεθνή φόρα;!
Από ζητιάνοι της λευτεριάς πρέπει να μεταμορφωθούμε σε Έλληνες πολεμιστές! Κι ο Διγενής μας από κει που είναι, με το Γρηγόρη, το Μάτση, το Δράκο κι όλα τα παλληκάρια του θα μας σταθούν!
Οφείλουμε να δικαιώσουμε αυτούς που έπεσαν!
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε!
Είμαστε Έλληνες!
Η βούληση του ανθρώπου γράφει την Ιστορία!
Μια βούληση που κατευθύνει το αιώνιο πνεύμα της Ελλάδας!
Εμπρός!
Ο πρωτοπόρος της κυπριακής εποποιίας του 1955-59 μας καλεί να ξυπνήσουμε από το λήθαργο 47 χρόνων, και να ανέβουμε τις κορυφές της δόξης της ΕΟΚΑ ακόμη μία φορά ανοίγοντας και πάλι τα φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα!
Ο λαός μας πρέπει να γίνει Εθελοντής της Λευτεριάς συντρίβοντας τις αλυσίδες του με ένα τιτανικό ξέσπασμα εμπρός από το Ιερό Προσκλητήριο της Εθνικής Αξιοπρέπειας.
Σαν πυρσός φλογοβόλος αστραποβολα η μορφή του Αρχηγού από τα ύψη του κυπριακού Ολύμπου και του Μαχαιρά μέχρι το Πενταδάκτυλο. Ας σηκώσουμε τη σημαία ενός νέου Αγώνα, Αγώνα Απελευθέρωσης , ενός Αγώνα Αξιοπρέπειας.
” τζ’ αν μεν φυσά δαμέσα δα αέρας που δροσίζει,
Γιατί κρατούν το τόπο μας ακόμα σκλαβωμένον,
Η γη ιν έσιει ανερκάν τέθκοιαν τζ’ εν πρασινίζει,
Το γιαίμα που σιονώσετε, εν επήεν χαμένον.
Έππεσεν μες τους ποταμούς των άλλων των γαιμάτων
Τζ’ εβλάστησεν της Λευτερκάς, τζειν το δεντρό τ’ αθάτον!”
(Δ. Λιπέρτης)
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΠΟΘΗΤΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ!
ΑΘΗΝΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ