Κορωνοϊός : Έντονη ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον – Νέος κύκλος σεναρίων για μέτρα πριν τα Χριστούγεννα

Στάση αναμονής τηρούν κυβέρνηση και ειδική, παρακολουθώντας την κατάσταση που δημιουργεί η εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της παραλλαγής Όμικρον, του κοροναϊού, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η εξάπλωσή της, στην Ευρώπη, πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για μέτρα πριν τα Χριστούγεννα, μεταξύ αυτών και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολίαστους, δηλαδή ο αποκλεισμός τους και από το λιανεμπόριο και τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ακόμη και εάν έχουν κάνει rapid test.

Μέχρι στιγμής το Μαξίμου είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, συνεχίζοντας να αποκλείει το το γενικό lockdown, ακόμη και αν η κατάσταση με τον κοροναϊό γίνει χειρότερη.

Επανέρχονται πάντως τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού. Κάτι που προτείνουν ειδικοί τονίζοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη απλώσει τα δίχτυα της και καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Το καλό και το κακό σενάριο – «Ευκαιρία να εμβολιαστούμε»

Κάτι που επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA.

«Το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

«Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός. Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».

«Τρίτη δόση εδώ και χθες – Το lockdown κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο»

 

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 ημέρες για να φτιάξει μία τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους που να καλύπτει τις μεταλλάξεις και γι’ αυτό επιμένει να γίνει η τρίτη δόση. «Τρίτη δόση εδώ και χθες», είπε και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για πόσο θα μας καλύπτει η αναμνηστική δόση, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ότι θα καλύπτει για μεγάλο διάστημα.

«Τη μάσκα πρέπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως; Ακούω για lockdown. Κατ’ αρχήν, για μένα αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως», είπε για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί.  Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.

«Δύσκολο να είναι η Όμικρον εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελο Μανωλόπουλο,  η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κοροναϊό. Ο ίδιος σημείωσε πως: «θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια».

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», δήλωσε.

«Έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα», πρόσθεσε.

«Υπαρκτή η ανάγκη για μέτρα»

«Για το αν θα έρθει lockdown δεν ξέρω, σίγουρα όμως το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

«Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως είναι σαφές πλέον πως πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση. «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει», είπε.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο συρτάρι ενόψει Χριστουγέννων

Παρά τη σταθεροποίηση στις νέες μολύνσεις που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, γεγονός που συνεπάγεται πίεση στο ΕΣΥ και αργή κάμψη στον αριθμό των καθημερινών θανάτων. Το γεγονός δε, ότι αυτή η σταθεροποίηση συντελείται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, την καθιστά και πιο εύθραυστη.

Σε περίπτωση που το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας επιβαρυνθεί η κυβέρνηση έχει «στο συρτάρι» και πρόσθετα μέτρα, όπως:

  • Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Σύμφωνα με την Realnews, στο τραπέζι βρίσκονται, επίσης, η καθημερινή διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους, η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και περιορισμοί σε μετακινήσεις από νομό σε νομό. Κορυφαίοι επιστήμονες εισηγούνται εξάλλου, να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης νωρίτερα.

«Μάσκες παντού»

Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες όπως ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αθηνά Λινού είπε στο MEGA, ότι «από την αρχή που δόθηκε η ελευθερία στους εμβολιασμένους να μη χρησιμοποιούν τη μάσκα, έχω επαναστατήσει. Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους, εκτός αν έχουμε απόσταση μεγαλύτερη από 2-3 μέτρα από τους άλλους. Χρειαζόμαστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου σε όλες μας τις επαφές, και ή δύο μάσκες ή μάσκα υψηλής αποδοτικότητας».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ελπίζω ότι δε θα πάμε σε lockdown και ότι η καινούργια μετάλλαξη δε θα φτάσει στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. Πρέπει να φορούν όλοι μάσκα, να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, σε καταυλισμούς, σε κέντρα στήριξης μεταναστών, να βγουν στους δρόμους εμβολιαστικές μονάδες και να εμβολιάζουν».

Και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τάχθηκε υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δεν μεταδίδουν. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.

Πηγή: in.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content